stoineff

Европа и Зевс




Европа дъщерята на финикийския цар Агенор. Безкрайно красива, "широоката" е отъждествявана и с Луната и с целия Космос. Майка на знаменитите царе и съдии.

"Една сутрин тя с дружките си беряла цветя на една полянка близо до брега на морето. Зърнал забавляващата се девойка владетелят на небето и Земята, властелинът на хората и боговете. Тутакси влюбчивото му сърце започнало да кърви, прободено от стрела на Ерос. За да не уплаши момичетата, но най-вече, за да не бъде забелязан от ревнивата си съпруга Хера, Зевс се преобразил в кротко теленце и легнал в краката на Европа. Тя започнала да го гали и неусетно се озовала на гърба му. Зевс това и чакал, бързо скочил на четирите си крака и хукнал към морето. Бика зацепил морските вълни и скоро с Европа на гърба си Зевс доплувал до остров Крит. Там двамата се отдали на ласките си. Нейният баща, цар Агенор, както и тримата й братя, се безпокоели за изчезналата девойка. Най-малкият от братята, Кадъм, пребродил много земи в безрезултатно търсене на изгубената сестра, докато - по съвета на делфийския оракул - се спрял в една низина в подножието на Олимп, където основал града със седем порти - прочутата Тива.
Плод на любовта на Зевс били трима синове, които Европа родила. След време всеможещият властелин омъжил възлюблената си за критския цар Астерий, който нямал деца. След неговата смърт най-големият син на Европа, Минос, наследил трона на Крит. Единият от братята му дал закони на критяните, а след това се преселил в Беотия, чийто главен град Тива бил основан от вуйчо му, а другият забягнал в Мала Азия"



related

Свят 69115775217041444

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item