stoineff

Гърция - по стъпките към края си

1. През януари 2001 г Гърция въвежда еврото и се отказва от драхмата като своя валута.Въпреки предупрежденията, че по слабата Гръцка икономика крие рискове за стабилността на еврото Вим Дуизберг (президент на ЕЦБ) заявява, че Гърция трябва да продължи да подобрява икономиката си.

2. През ноември 2004 г. Гърция официално признава, че е лъгала с цел да попадне по - рано в еврозоната и е подавала фалшиви данни за икономиката си. Правителството признава, че Бюджетния дефицит не е бил под 3% от БВП, каквито са изискванията на Маастрихт.

3. Домакинството на Олимпиадата от 2004 г. взема своите жертви. Новото правителство се опитва да въведе бюджетни ограничения, за доа може Гърция да се върне в релсите.

4. След временния подем при взетите 2004 г. мерки през ноември 2009 г. глобалната финансова криза става причина дългът на Гърция да се увеличи от 168 млрд. до 262 млрд. евро, а новият тогава министър Георгиус Папандрео предрича бюджетен дефицит от 12,7 % от БВП, което е два пъти над очакваното.

5. Малко по - късно през декември същата година агенция Fitch понижава кредитния рейтинг на Гърция от А - , на ВВВ +, като за първи път от десетилетие гръцките ценни книжа не се считата за "Инвестиционни"

6. Януари 2010 г. Гърция представя мерки за стабилизация, която ще намали бюджетния дефицит на 2,8 от БВП до 2012г.






7. През март 2010г. ЕС предупреждава за пореден път Гърция да намали възнагражденията в бюджетния сектор, или да увеличи данъците, за да избегне риска от фалит.

8. Първи спасителен пакет, който финансовите министри на еврозоната одобряват е 30 млрд. евро, но Атина отказва да го активира, няколко дни по - късно гръцкото правителство потвърждава нуждата от помощ, като размера и вече е 45 млрд.

9. Рейтингът продължава да пада и през април 2010 г. е ВВ+ ,като това разтърсва сериозно фондовите пазари.

10. Следва втора финансова инжекция 110 млрд. евро. След тежки преговори и обещания за съкращениа от 30 млрд. през следващите 3 години от страната на Гърция

11. Споразумението е посрещнато от 48 часовата първа стачка. В Атина умират първите трима души. Въпреки гражданската съпротива парламента през май 2010 парламента одобрява законопроекта предвиждащ бюджетни икономии.


12. Глобалните играчи на финансовите пазари осигуряват 1 трилион долара с цел гръцката криза да не удари еврото. Те включват 440 млрд. евро гаранции от страните в еврозоната плюс 60 млрд. евро в европейски дългови инструменти.

13. Следва нов заем от 14.5 млрд. евро, за да може Гърция да посрещне текущите си задължения.

14. Пропадането продължава. Рейтинговите агенции обявяват гръцките дългови книжа като "боклук" (junk)

15. Следват нови протести и нови сваляния на кредитния рейтинг. Фалита приближава.

16. През юни Гъция се обля в протести, стачки. Агония предвещаваща края. Поредица от неспазени мерки.

17. Юни, Юли, Август, Септември - Гърция парализирана от протести и стачки.

18. На 31 октомври Папандреу заявява, че договорения с ЕС план ще се гласува референдум в Гърция, без да се е консултирал с европейските лидери.

19. На 02 ноември на Папандреу е поставен ултиматум, или да подкрепи спасителния план, или да напусне Еврозоната.

20.03. ноември Правителството е в криза. Утре се очаква вот на доверие..

Вижте Вот на доверие за Папандреу

related

Свят 6387000853511566562

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item