stoineff

Вот на доверие за Папандреу


Гръцкият премиер Георгиос Папандреу спечели вота на доверие в парламента и избегна предсрочните избори, за които настояваше опозицията и които щяха да торпилират европейския финансов спасителен план и щяха да влошат допълнително икономическата криза в еврозоната, предадоха световните агенции.

Социалистическото правителство на Папандреу спечели вота на доверие, като всичките му 153 депутати в 300-членния парламент подкрепиха кабинета, но управлението му като премиер изглежда наближава края си, отбелязва Ройтерс. Вотът на доверие бе поискан от Папандреу след като в понеделник той обяви намерение да се организира референдум по европейския спасителен финансов план, но в четвъртък се отказа от намерението си след като планът за референдум предизвика паника на финансовите пазари и породи остри критики от европейските лидери. Вчера правителството официално съобщи, че референдум по европейското кредитно споразумение няма да има.

От присъстващите 298 депутати 153 гласуваха в подкрепа на правителството, а 145 - „против”. Правителството си върна мнозинството с три места в парламента след като бунтовна депутатка от управляващата партия се върна в парламентарната й група.

Бившият министър на труда Лука Кацели бе приета обратно в парламентарната група на управляващата партия ПАСОК след като миналия месец бе изгонена от нея, защото гласува против част от мерките за бюджетни икономии на правителството. Тя бе приета в парламентарната група след като гласува в подкрепа на кабинета във вота на доверие.

Резултатът от вота на доверие не бе гарантиран, тъй като преди това някои депутати на ПАСОК бяха заплашили да гласуват против кабинета, посочва БТА.

По-рано Папандреу призова за съставяне на широко коалиционно правителство, което да одобри споразумението за 130 млрд. евро, което е жизненоважно за спасяване на Гърция от банкрут и овладяване на икономическата криза в еврозоната. В речта си пред парламента Папандреу даде да се разбере, че не държи да запази поста си и е готов да се оттегли от него.

„Последното, което ме вълнува е постът ми. Не ме интересува дали ще бъда преизбран. Дойде време да се направи ново усилие. Никога не съм възприемал политиката като професия”, заяви премиерът преди вота на доверие.

Премиерът заяви, че днес ще посети президента на Гърция и ще го информира за решението си да започне преговори за правителство на междупартийно сътрудничество.Гръцкият опозиционен консервативен лидер на партия Нова демокрация Антонис Самарас (на снимката) отхвърли този призив за коалиционно правителство и настоя за предсрочни избори. „Папандреу отхвърли предложението ни. Единственото решение са предсрочни избори”, заяви говорител на Нова демокрация по време на дебатите. В четвъртък Самарас беше поискал да се състави преходно правителство от технократи без участието на политици, чиято единствена цел да е произвеждането на предсрочни избори и ратификация на кредитното споразумение с ЕС.

Лидерът на малката десноцентристка партия Демократичен съюз Дора Бакояни изрази готовност да преговаря за участие в коалиционно правителство. „Ако бъде отправена такава покана, ще участвам в преговори за съставяне на подобно коалиционно правителство”, заяви Бакояни, чиято партия има петима депутати. Готовност за участие в коалиционно правителство заяви и ултраационалистическия Народен православен сбор (ЛАОС), който има 15 депутати.
Източник

related

Свят 5337358735068268235

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item