stoineff

Какво е домейн и от къде да го купя?


Първо започвам с едно уточнение. Вие можете да регистрирате, а не да закупите домейн. Това е нещо като вземане на име под наем.


Домейнът (domain name) е уникалното название, което сочи към вашия сайт - името на вашия сайт, или интернет страница. В нашия случай това е inter-view.info.

Думата идва от английски domain - област, територия, сфера, обсег.

Всеки уеб сайт в интернет отговаря на даден IP-адрес. IP-адреса всъщност е адресния номер на компютъра, върху който физически е разположен сайта. IP-адресите представляват поредица от цифри подобно на телефонен номер, например 213.35.18.2, 64.202.189.170 и т.н. Но понеже е трудно хората да запомнят всички тези цифри е въведена система за домейн имена.
Тук на помощ ни идва регистраторът.

Регистраторът на домейни е фирма, която регистрира имена на домейни. Всеки, от отделният потребител до международната корпорация, трябва да използва регистратор на домейни, за да регистрира името на домейна си, преди да може да го ползва в интернет. Всички регистратори на домейни трябва да са сертифицирани от Международната организация за запазени имена и номера в интернет (ICANN). Когато търсите налично име на домейн в определен регистратор на домейни, вие в действителност проверявате за съществуването на това име на домейн във всички регистратори на домейни по света.


Обикновено домейните се регистрират по години. Регистрациите на домейни могат да се прехвърлят от един регистратор на друг. Ако регистрацията на домейна не бъде подновена, името на домейна се освобождава.
Регистраторът на домейни носи отговорност за поддържане на следната информация за домейна:

Регистрационното състояние на името на домейна: Регистрирано ли е?
Информация за контакт с лицето или организацията, носеща отговорност за името на домейна.
Данни за регистрацията на домейна, например кога тя изтича.
Имената на поне два DNS сървъра, които отговарят за DNS, записите, свързани с домейна. Тези DNS сървъри се наричат сървъри за достоверни имена. Въпреки че отговаря за идентифицирането на сървърите за достоверни имена за домейн, регистраторът на домейни не носи отговорност за хостване на DNS записите за домейна.

Аз ползвам основно GoDaddy и, но вие можете спокойно да се огледате за регистратор, който отговаря на вашите изисквания. Вижте видеото:


related

Технологии 2101035975021011786

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item