stoineff

При разтежение и навяхване





При разтежението и навяхването се увреждат мускули, сухожилия и ставните връзки, които съединяват и поддържат костите в областта на ставата. И двата вида травми се причиняват от неочаквано изтегляне или усукване на засегнатата част, когато тъканите не издържат на напрежението и се увреждат. Често те са следствие от падания и спортни злополуки.

Симптомите при разтежения и навяхвания са болка, подуване и появата на синини. Разтежението на мускул често е последица от несвойствени усилия или невнимателно изпълняване на физически упражнения или вдигане на тежест. Навяхването на глезена се получава след стъпване накриво поради неравен терен. Други места, засегнати от навяхвания, са тъканите около ставите на пръстите и на гръбначния стъл . За да се предпазите от подобни травми, внимавайте къде стъпвате, спортувайте с подходящи обувки, правете упражнения за загряване и разтягане на мускулите преди натоварването, а след това ги охлаждайте и разтягайте отново.

ЛЕЧЕНИЕ
• През първите 2 дни няколко пъти дневно налагайте мястото за 10 минути с лед, обвит в кърпа, или със студен компрес. След това редувайте горещ и студен компрес. Направете еластична превръзка. Ако кожата изтръпне или посинее, отстранете охлаждащия източник и ако до няколко минути състоянието не изчезне, потърсете медицинска помощ.
• Повдигнете контузената част на тялото, за да намалите отока. Дайте почивка на ставата или мускула поне 48 часа. След това започнете постепенно раздвижване.

Хранителен режим
• Добавяйте към храната си куркума заради значителните й противовъзпалителни свойства.
• Яжте ананаси. Те съдържат бромелин - ензим, който намалява възпалението.
• Консумирайте храни, богати на калций и магнезий. Те предоставят основни хранителни вещества за мускулите.

Билколечение
За да ускорите оздравяването, нанесете върху контузеното място мехлем от черен оман или арника. Не използвайте тези средства върху открити рани.

Хомеопатия
• Arnica: за незабавна употреба след контузия.
• Rhus toxicodendron: подходящо средство при сериозни разтежения, когато болката се облекчава при леко раздвижване.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Симптомите ви са тежки или не се подобряват в рамките на 2-3 дни.
• Незабавно потърсете лекар, ако;
• Контузената част от тялото има неестествена форма и/или не можете да я движите.

related

Здраве 6954294296169225196

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item