stoineff

За кризата, реформите стачките и отговорностите




   

     Защо кризата е подходящ момент за реформи? Защото, по време на криза икономиките и пазарите си изчистват от спекуланти и финансови балони. Защото кризата е времето, през което умните инвестират. Време на възможности.

     Ако разгледаме реалността в България ще видим, че правителството има необходимата власт както на национално, така и на местно ниво. Какво остава - воля за работа и умения. Неефективността на институциите, борбата с корупцията, борбата с нелегалния трафик и контрабанда, битовата престъпност. Най - важното е подобряване на процедурите за кандидатстване по европроектите, увеличаване и подобряване на усвояването им. Трябва да стане ясно, че инвестирани тези пари могат да ни извадят от блатата за 1 - 2 години. Разбира се злоупотребите трябва да бъдат спрени, контролът и проверките да бъдат строги, но не препъни камък за кандидатите.

      Електронно правителство. - Това вече е коментирано. Администрация, плащане на данъци,такси, осигуровки сметки ще бъде оптимизирано, прозрачно. Всеки един от нас ще може да следи за какво се разходват средствата, които сеа внесени за такса смет например ( а след истинска пенсионна и здравна реформа и осигуровките, които внася)

     Увеличаването на възрастта за пенсиониране е временно решение и по - скоро прилича на преливане от пусто в празно отколкото на истинска реформа. По - разумно би било плавно преминаване към фондова и застрахователна системи на осигуряване. Като ясно е указан процента, който е за застаховане при трудови злополуки, социални пенсии, лечение, и т.н. Така всеки ще пести за собственото си пенсиониране, като не на заден план ще плаща застраховка, за евентуална злополука. И ако всичко това става по електронен път и е видимо и прозрачно тогава ще имаме истински здравни и пенсионни реформи.


        Съдебната система. Няма да коментирам. Всеки един от нас се е сблъскал на едно, или друго ниво, с корупцията, безотговорността и кадруването.


       За стачките и отговността.

Защо хората се почувстваха измамени? Защо стачкуват? Когато последователността не е приоритет е нормално. Със съкращения и свиване на бюджет не става. Трябва да се вложи мисъл. Трябва да се мисли в перспектива. Трябва да се вземат отговорни решения. Защо съкращенията в БДЖ сами по себе си няма да доведат до оздравяването на дружеството? Отговорът е еднозначен. Нужни са болезнени реформи. Никой не пое отговорността 22 години да оздрави българската икономика. Полека и наведини, гледаме разграбване разрушаване и продължаване на нагаждаческо - смиренно поведение. Дали към Русия, дали към САЩ, дали към нашите партньори от ЕС.

Реформите се правят с поемането на отговорности - стачките са отговор на безсилието на управляващите да поемат отговорност.



related

Важни 4901143855228801907

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item