stoineff

Еврото - ще издържи ли?







      Най-богатите европейски инвеститори се оттеглят от еврото заради опасения, че единната валута може и да не оцелее в кризата на държавните дългове на Стария континент. Американският долар и донякъде японската йена са новите им предпочитания, твърдят банкери, цитирани от агенция "Ройтерс".

Частен банкер от глобална финансова група, специализиран в обслужване на клиенти с поне 5 млн. долара депозити, обяснява, че екипът му е регистрирал засилено бягство от еврото след като централната банка на Германия трябваше да изкупи значителна част от емисия държавни дългови облигации през ноември, за да предотврати провала й на свободния пазар. Засега, по думите му, тенденцията е някъде между "малко и масово" оттегляне.

Британският паунд е смятан от тези инвеститори за твърде обвързан със случващото се в еврозоната, за да е търсен от тях като буфер при евентуален провал на валутния съюз, допълва източникът на "Ройтерс", пожелал анонимност.

"Може да стане много, много грозно"

Ричард Куксън, старши инвестиционен консултант в поделението за частно банкиране на Citi, също потвърждава, че забелязва как клиентите му (той обслужва хора с над 25 млн. долара) се пренасочват встрани от еврото.

Той обаче предупреждава, че сложността и потенциално тежкият ефект от разпадането на еврозоната правят сложно намирането на начин за защита на богатството им. "Това е един от най-важните моменти в европейската и световната икономическа история и ако нещата отидат на зле, наистина ще стане много, много грозно", казва той. И допълва: "Можете да хеджирате риска от рязко понижение или поскъпване на една валута, например, но как го правите за риска тази валута изобщо да изчезне?"

Рони Лудвиг, базиран в Единбург партньор в екипа за частни клиенти на счетоводната компания Saffery Champness, казва, че наблюдава как заради известно лично спокойствие хората все пак местят средствата си към британския паунд въпреки негативните нива на лихвите.

По думите му привлекателни за тях са фискално консервативното правителство в Лондон и волята да бъдат спасявани закъсали банки, демонстрирана през 2008-2009 г., когато частично или напълно бяха национализирани няколко британски кредитори. "Има тревога около еврото и някои хора започнаха да се местят към други валути като паунда. Според нас те правят правилен избор", казва Лудвиг.

Имотите в Лондон - особено предпочитани

Лондонски агенти за имоти съобщават за растящ интерес към пазара на жилища и луксозни сгради, който идва от европейци, предлагащи пари в брой, за да ги защитят от финансовата буря на континента.

Ричард Куксън разказва за свой приятел, продал дома си в "Нотинг Хил" с 40% над пазарната му цена. Купувачът бил руснак, който го спрял на улицата в момента, когато мъжът излизал от сградата. Случаят илюстрира привлекателността на лондонските имоти като един от малкото активи, възприемани от богатите инвеститори като достъпни и безопасни, допълва Куксън.

Някои банкери твърдят, че тенденцията не е чак толкова ясно очертана и че инвеститорите запазват хладнокръвие, макар да осъзнават увеличените рискове, свързани с една системна криза. "Те не са като заек, попаднал в светлините на фаровете на летящ срещу него автомобил. Хората просто не могат да повярват на случващото се в Европа, но и не сме забелязали масово разпродаване на портфейли", казва Джулиян Ламдън от Coutts - поделение за частно банкиране на Royal Bank of Scotland Group, обслужващо някои от най-богатите клиенти на банката. "Не виждам да се предприемат някакви големи ходове, просто хората заемат малко по-сигурни позиции. Те се опитват да разберат какво предстои и това доста ги вълнува."

Деймиън Блум, базиран в Лондон партньор в адвокатската кантора Berwin Leighton Paisner, смята, че част от клиентите му започват да се тревожат за неплатежоспособността на някои банки. "Не сме виждали първосигнални реакции. Общото настроение, което чуваме от тях, е че еврото няма да рухне. Но в сравнение с преди половин година, днес хората са притеснени повече за банките", казва Блум, обслужващ данъчните въпроси на клиенти с богатство от десетки милиони долари.

Капитал

related

Свят 4407187397070088088

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item