stoineff

Нови съкращения през 2012



За пазара на труда 2012 г. ще бъде поне толкова напрегната, колкото и 2011 г. Но има сериозни рискове да стане и по-зле - да има нови съкращения и нова вълна от намаляване на заплати. Малки положителни промени може да има само в отделни сектори като IT, фармация и козметика, а надеждата за по-сериозно раздвижване е в появата на нови чуждестранни инвеститори и подобряването на икономиките на водещите държави в Европа. Това показва допитване на capital.bg до някои от водещите компании, които се занимават с подбор на персонал, икономисти и HR експерти.

Непразничната статистика

Точно между коледните и новогодишните празници Националният статистически институт (НСИ) публикува резултатите от редовната си анкета сред мениджърите на предприятията от сферата на строителството, услугите и промишлеността, с която прави замерване на бизнес климата в страната. Оказа се, че мнозинството от тях очакват нови спадове за бизнеса си и съкращения през следващите три месеца.

Междувременно НСИ отчете и ръст на разходите на работодателите за труд през третото тримесечие в размер на 7.3%. Според работодателите обаче това е по-скоро, заради съкращенията на нископлатени служители, които водят до изкуствено, чисто статистическо завишаване на общото ниво на заплащане.

"Заплатите са замразени от идването на власт на правителството на ГЕРБ. Всъщност те реално могат да се смятат за намалени, заради инфлацията. През 2012 г. очаквам да бъдат замразени на тези си нива или намалявани допълнително, но не и да бъдат увеличавани. Не очакваме чудеса дори и на Коледа", коментира икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

"През последните две години възнагражденията намаляха средно с около 30%. Очаквам през 2012 г. да има нови съкращения и намаляването на възнагражденията да продължи", коментира и Даниела Осиковска, управляващ директор на "Бойден" – една от големите компании за подбор на висши управленски кадри.

Песимистичният вариант

Възнагражденията и броят на работните места са тясно свързани с резултатите на компаниите, а в масовия случай през 2012 г. те ще усетят забавянето на икономическия растеж в Европа чрез свиването на износа и новите си поръчки. "Най-зле е състоянието на строителния сектор и на малките компании, някои от които са изправени пред фалит", коментира Зайкова.

HR компаниите отбелязват, че през 2011 г. фирмите по-скоро са се въздържали от намаляване на възнагражденията и са орязвали различните придобивки, като например ваучери за храна или транспорт. Намалявани са и финансовите бонуси, които зависят от резултатите на компанията. Например тези на търговците са свързани с показателите на продажбите, а на висшите мениджъри се определят предимно от финансовите резултати на компаниите преди облагане.

Капитал

related

новини 5131254854318407392

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item