stoineff

Поскъпване на цената на тока



Поскъпване на тока ще има от 1 юли 2012 г., но ще бъде с не повече от 7-8 процента. Това Са думи на Ангел Семерджиев - председател на ДКЕВР.

Семерджиев заяви, че България е с най - евтина електроенергия в региона, но това не може да продължи вечно.

По какъв начин ще се се е отрази стачката в "Мини Марица-изток" върху цената на произвежданата от тях енергия и върху свързаните с мините предприятия, скороще стане ясно. Очаква се справката да бъде изготвена до няколко дни, каза още Семерджиев.

Според него влиянието на стачката върху цената на тока ще бъде минимално, затова той не го смята за определящ фактор в ценообразуването.



Председателят на ДКЕВР припомни, че най-същественият фактор за поскъпването на електроенергията по цялата верига на производство е необходимостта от плащане на квотите въглероден двуокис от началото на 2013 година.

Цената на тока за регулирания пазар се определя от ДКЕВР за едногодишен период от 1 юли 2012 г. до 1 юли 2013 г., така че в следващия регулаторен период ще влязат и шестте месеца с платени въглеродни емисии, допълни Семерджиев.

В енергийната система от август миналата година вече работи и ТЕЦ "AES Гълъбово", чиято енергия също е по-скъпа от тези на останалите централи, отбеляза Семерджиев. От значение за цената на тока е и количеството купувана "зелена" електроенергия.

Всички тези компоненти повишават разходите на НЕК при формирането на енергийния микс, а компанията не може да бъде оставена в затруднено положение, коментира още Семерджиев.

Все още обаче не е ясно колко ще е повишението на цената на тока на едро, какво ще е увеличението за разпределението на енергията и съответно колко ще е крайната цена за битовите потребители, заключи шефът на ДКЕВР.





related

новини 7608992323339867263

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item