stoineff

Apple финансови резултати




Технологичният гигант Apple отчете рекордни приходи от 46.33 млрд. долара, както и рекордна печалба за първото си фискално тримесечие (октомври - декември) от 13.06 млрд. Това е значителен ръст на годишна база, като печалбата е нараснала повече от двойно – година по-рано беше 6 млрд. долара.

Печалбата на корпорацията за първото тримесечие на фискалната 2012 г. я нарежда в списъка на компаниите, реализирали най-високи печалби за тримесечие за всички времена. При това на 4-о място. Преди Apple в тази класация са единствено нефтените гиганти ExxonMobil, Royal Dutch Shell и Gazprom. В тази група Apple е единствената компания, чиято дейност не е свързана с добива и продажбата на нефт и природен газ.

Със 100 млрд. в джоба

Успешните последни 6 тримесечия на компанията се отразиха сериозно и на количеството свободни пари, с които тя разполага. През 2010 коментаторите се впечатляваха от $50-те млрд. в банковите сметки на Apple. Компютърният производител обаче завършва фискалната 2011 г. с цели 97 млрд. в брой, депозити и бързо продаваеми ценни книжа. За сравнение - интернет търсачката Google има "едва" 44.6 млрд. кеш.

Въпросът сега обаче е какво Apple ще прави със всичките тези пари. Според Ерик Шонфелд от технологичния блог TechCrunch компанията може да си купи с тях… Facebook, чието първично публично предлагане на акции се очаква да се оцени около 100 млрд. "Но подобни големи инвестиции и придобивания не са в природата на Apple", посочва анализаторът от BGC Колин Джилис. Според него най-добрият вариант е компанията да даде част от тези пари на своите акционери.

iЗвънземни продажби

Технологичният гигант е успял да пласира 37.04 млн. бройки от най-успешния си продукт iPhone в рамките на едва 14 седмици, което прави ръст от 128% по отношение на броя продадени устройства спрямо година по-рано. За същия период компанията е продала и 15.43 млн. таблета iPad, което е ръст от 111%, както и рекордните 5.3 млн. Mac компютъра. Това е с 26% повече спрямо същото тримесечие година по-рано. Единствената продуктова категория, в която корпорацията отчита спад, е тази на iPod, която намалява с 21% до 15.4 млн. продадени бройки. "Развълнувани сме от изключителните резултати и рекордните продажби на iPhone, iPad и Mac компютри", коментира изпълнителният директор на компанията Тим Кук. "Инерцията, която Apple е набрала, е невероятно силна и ние имаме няколко удивителни продукта в процес на доработване", добавя той.

Отново на върха

През четвъртото финансово тримесечие на 2011 г., завършило в края на септември миналата година, Samsung изненадващо поведе класацията на най-голям производител на смартфони в света, след като продаде над 27.8 млн. бройки, изпреварвайки Apple.

Очакванията (Samsung ще обяви официални данни в петък) са през първото финансово тримесечие на 2012 г., което завърши на 31 декември, Samsung да изостане отново на второ място. Анализаторите прогнозират продажби в размер между 30 млн. и 35 млн., а Apple вече обяви, че е пласирала над 37 млн. iPhone-а.

Според анализаторската компания Kantar Worldpanel Apple е удвоила пазарния си дял в САЩ спрямо същия период за миналата (октомври – декември) до 44.9%, побеждавайки всички Android-ни телефони, които спадат до 44.8% от 50%.

"Като цяло в момента продажбите на Apple растат с по-висок темп от тези на Android на всички девет пазар, които ние следим", коментира пред Reuters Доминик Сънебо от Kantar Worldpanel.
За сметка на добрите резултати на Apple продажбите на основните производители на устройства, използващи операционната система Android, включително Motorla Mobility, HTC и Sony Ericsson, по-скоро се задържат на едно ниво през същото тримесечие.

Най-голямата компания в САЩ

Добрите резултати отново направиха Apple най-голямата компания по пазарна капитализация в САЩ с 417 млрд. долара, след като книжата поскъпнаха с над 6%. Тя задмина досегашния лидер Exxon Mobil, чиито акции вчера поевтиняха с малко над процент след отварянето на Уолстрийт, а капитализацията му беше 413.5 млрд. долара.

Капитал




related

Технологии 514754568478008611

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item