stoineff

АК-12 - новият Калашников

АК - 12


Руската армия може да се откаже да купува „автомат Калашников”. До сега нямаше и сянка съмнения в бъдещето на прочутия бренд. Но не се изключва, че в бъдеще руските пехотинци ще получат друго оръжие.
В края на януари първият заместник министър на отбраната Александър Сухоруков каза, че министерството на отбраната не планира закупуване на нови автомати на завод „Ижмаш”. Главните аргументи са отсъствието у „Ижмаш” на лиценз за продажба и външно управление, въведено на предприятието от държавната корпорация „Ростехнологии”.

По-рано „Ижмаш” беше съобщавал, че до края на 2011 година ще създаде нов автомат, който да смени армейския АК-74, прекрасно показал своите достойнства във всички съвременни военни конфликти.

Но едва ли бъркотията в документите и чиновническите игри са главните причини на „оставката” на новия автомат. Както се изяснява, засега още няма образец. „През 2010 година ние предадохме на производителите документи с нашите изисквания към стрелковото оръжие – от пистолетите до гранатохвъргачките. Засега нищо ново не е предявено за държавни изпитания” – каза Сухоруков, коментирайки перспективите за приемане на новия автомат АК-12.

Ръководството на завода, на свой ред, пояснява, че планира да представи на военните своя нов автомат на изпитанията в края на 2012 година или началото на 2013.

Стрелковото оръжие в Русия, обаче, е повече от достатъчно – само автоматите са 17 милиона бройки. „Имаме автомати за няколко световни войни. А дали изобщо е нужно сега новото стрелково оръжие – това е голям въпрос” – отбелязва Александър Храмчихин, експерт от Института за политически и военен анализ.

Експерти се питат, а защо на завод „Ижмаш” му е нужно да се занимава със създаване на нова щурмова винтовка, когато и с предишните образци може да се воюва десетки години. В условията на сложното положение във военно-промишления комплекс на Русия, предприятието може да остане без държавна подкрепа във вид на поръчки.

Ръководството на „Ижмаш” казва, че в случай на скъсване на отношенията с министерството на отбраната, заводът активно ще продава гражданска, т.е. ловджийска версия на новия автомат на населението, в това число и в чужбина.

Най-малкото една част на легендарното оръжие ще остане непроменена при всички положения. Още през есента министерството на отбраната реши да се сваля от въоръжение щик-ножа. Решаващ довод е, че „щик-ножът остава последен аргумент на боеца, когато свършват патроните”. И затова мястото за фиксиране на щик-ножа бе включено в списъка на задължителните изисквания и към новия автомат „Калашников”.


related

Технологии 5279355926631008875

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item