stoineff

Руският премиер Владимир Путин спечели президентските избори в Русия



Руският премиер Владимир Путин, който спечели президентските избори в страната още на произведения вчера първи тур, получава под 50% от гласовете в Москва, но почти 100% в Чечения, сочат частични резултати, цитирани от агенция Интерфакс.

При обработени 12,6% от изборните протоколи в столицата, Путин води с 49,96%. В национален мащаб той води с близо 65%. Втори в Москва е комунистическият лидер Генадий Зюганов с 18,42%. Милиардерът Михаил Прохоров се приближава плътно до Зюганов с 18,38%. След обработване на 42% от изборните протоколи в Чечения, Путин води с 99,59%. Правото си на вот са упражнили 99,73% от гласоподавателите в кавказката република. В съседна Ингушетия, Путин е първи с 92,07% при избирателна активност от 84,2%, след обработване на 61,5% от изборните протоколи, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин бе поздравен от двама от основните си претенденти - националиста Владимир Жириновски и центриста Сергей Миронов, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на неговия прессекретар Дмитрий Песков. Путин се чу по телефона и с милиардера Михаил Прохоров, който е на трето място в надпреварата, но не и със своя подгласник - лидера на комунистите Генадий Зюганов - който обяви, че не признава резултатите.

Владимир Путин завърши дългия изборен ден със стих на Сергей Есенин, предаде ИТАР-ТАСС. Путин припомни, че когато на митинга в негова подкрепа на
стадион „Лужники” в Москва на 23 февруари е цитирал Лермонтов, някой от множеството извикал: „Давай и Есенин!”. „Сега, в тази обстановка, бих искал да си спомня и за Есенин”, каза той и цитира стиховете на поета:

„Извика ли война свещена:
Оставиш ли Русия, ще живееш в рая!
Тогава ще река: Не искам рай,
Дайте моята родина!”

Преди това Путин благодари на своя предизборен щаб за съвместната работа в хода на предизборната кампания. „Предстои ни да направим още много за нашата страна и народ”, подчерта той, като увери, че всичко, което е обещал преди изборите, ще бъде изпълнено.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков даде да се разбере, че новоизбраният руски президент ще продължи диалога с опозицията и е готов да изслушва конструктивни предложения. „Путин бе, е и ще остане пълен прагматик и в политиката, и във всички останали области”, подчерта той.

Отказът на победителя на президентските избори да отдели време, за да отговори на въпросите на журналистите в предизборния му щаб, неговият прессекретар обясни с късния час и умората. Песков обеща, че Путин ще даде пресконференция в близките дни, обобщава БТА.


related

Свят 1431111335209603445

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item