stoineff

Три деца убити във Франция


Заловен е убиецът от Тулуза
Четирима души, включително три деца, бяха убити при стрелба тази сутрин пред еврейско училище във югозападния френски град Тулуза, съобщи прокурорът Мишел Вале, цитиран от Асошиейтед прес. Преподавател по богословие и двамата му синове, на три и на шест години, и още едно дете, бяха застреляни от неизвестен нападател пред колежа "Озар Хатора", предаде АФП, като се позова на полицията.

Нападателят открил огън срещу родителите, събрали се пред училището преди занятията, след което избягал с мотоциклет. Според очевидци нападението наподобява атаката миналата седмица в съседния град Монтобан, при които мотоциклетист уби трима войници - африканци по произход.

Вътрешният министър Клод Геан спомена за прилики между двата случая и незабавно разпореди да се засили наблюдението около еврейските училища в страната, допълва БТА. Полицията констатира сходния почерк на престъпленията - военнослужещите бяха разстреляни от упор с оръжие от същия калибър - 11,43 милиметра. И в двата случая престъпниците са действали хладнокръвно и методично.

Убитият при стрелбата възрастен е имал двойно гражданство - френско и израелско - и е родом от Ерусалим, съобщи негова близка, цитирана от АФП. Йонатан Сандлер, 30-годишен преподавател по еврейска религия, пристигнал през септември в Тулуза на двегодишна мисия, уточни прокурорът на града Мишел Вале. Жертвите са Сандлер, синовете му Арие на 6 години и Габриел на 3 години, а също така Мириам Монсонего, на 8 години, дъщеря на директора на училището Яков Монсонего, според израелски медии.

Кампанията за президентските избори във Франция през април де факто бе преустановена след днешните убийства, предаде Франс прес. Двамата основни претенденти - президентът консерватор Никола Саркози и социалистът Франсоа Оланд - отидоха незабавно на мястото на нападението.

Саркози определи убийството като национална трагедия и разпореди утре да бъде запазена минута мълчание в памет на жертвите.

Оланд заяви, че е научил с ужас за нападението. Антисемитският характер на убийството е очевиден, коментира той.

Кандидатът на крайната десница Марин льо Пен, на която проучванията на общественото мнение отреждат трето място на първия тур, осъди стрелбата, която, по думите й, има криминален характер.

Въпросът на антисемитизма и политиката на Израел не бяха застъпени до момента в предизборната кампания във Франция. Саркози обаче започна дебат за имиграцията и исляма, като отбеляза, че в страната има "прекалено много чужденци".
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу осъди убийството, което определи като "престъпление, породено от омраза", предаде АФП, като се позова на комюнике на неговия говорител. От името на ЕК Барозу поднесе най-искрени съболезнования на ранените и на семействата на убитите.

Европейският еврейски конгрес призова френските власти да направят всичко по силите си, за да открият извършители на убийството, съобщи още Франс прес, като се позова на комюнике на неговия председател Моше Кантор. "Изглежда, че става въпрос за предумишлена атака, извършена с намерението да бъдат убити еврейски деца", отбеляза Кантор. Той коментира, че нападението е целяло да удари еврейската общност в най-слабото й място - нейните младежи - но увери, че хората, които стоят зад атаката, "няма да успеят".

Белгийският министър на вътрешните работи Жоел Милке поиска от полицията да засили наблюдението на "еврейските интереси" в страната и по-специално на училищата на тази общност.

Премиерът Елио ди Рупо осъди възможно най-остро убийството в Тулуза.

Представители на еврейската общност във Франция - най-голямата в Европа с 500 000 до 700 000 членове според различни оценки, заявиха, че са ужасени и потресени от днешните убийства. .

Израелските власти също реагираха бързо. "Ужасени сме от това нападение и вярваме, че френските власти ще хвърлят пълна светлина върху тази драма и ще изправят на съд виновниците за тези убийства", заяви Игал Палмор, говорител на външното министерство.

"Следим събитията с вълнение", добави той. Израелските радиостанции и телевизиите прекъснаха за момент обичайните си програми, за да съобщят подробности за атаката, допълва АФП.

Вижте още: Заловен е убиецът от Тулуза



related

новини 5333028191295224249

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item