stoineff

Дела за застраховка гражданска отговорност



Източник: btvnews.bg

Най-много дела се водят за застраховката „Гражданска отговорност" и за пострадали при катастрофи лица. За какво трябва да внимавате, когато подписвате застраховки и как да потърсите правата си, ако застрахователят пробва да не изплати щетите?

Андрей губи баща си в катастрофа. След като излиза присъдата за неволния убиец на пътя, семейството започва да търси справедливост и чрез застрахователя.
"Става дума за кончината на моя баща, който беше възрастен човек с патерици. Беше блъснат от един товарен микробус, който е връщал на заден ход около 45 метра разстояние. Тоест, няма как той да не е виждал този бавноподвижен човек", разказва Андрей Пресолски.
За това убийство съдът постановява присъда от 1 година условно лишаване от свобода и отнемане на свидетелството за правоуправление за година. Претекстът за такава присъда е, че тя имала „възпитателен ефект".
"Ние с адвокат Николов потърсихме застрахователя, при който е платена "Гражданската отговорност". Поканиха ни на извънсъдебно споразумение, където на мен ми беше казано, че ако кончината на моя баща е трагедия за мен, за тях е просто едни цифри", разказва Андрей Пресолски.
"Когато пострадало лице от катастрофа се обърне към тях за обезщетение, те му предлагат дадена сума, която е 2 или 3 пъти по ниска от реалната, която може да се получи по съдебен ред", смята адвокат Деян Николов.
"Отидохме след това на дело срещу застрахователя, което смятам да го завършим докрай, защото тук става дума за едно възмездие, за една справедливост", смята Андрей Пресолски.
Друга масова практика на застрахователите е да задължават хората да подписват предварителни споразумения, за да си получат дължимите суми.
"Казват му: „За да получиш тази сума, трябва да подпишеш споразумение, че повече никога няма да имаш претенции към нас". А никъде в закона няма изискване за подписването на такова споразумение", обясни адвокат Николов.
Основната причина хората да се отказват да водят дела срещу застрахователи е липсата на вяра в правосъдието.
"Това е един мит, че когато водиш дело срещу застраховател, се изправяш срещу една голяма компания с много елитни адвокати. И определено мога да кажа, че в повечето случаи делата се печелят от застрахованите", каза адвокат Николов.

Други по темата: Адвокати на пострадали при ПТП

related

пострадали 2888094705837202870

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item