stoineff

Инфлация


Инфлацията ще надскочи очакванията!

Някак си между другото се отнесоха медиите към изказванията на Семерджиев за скок на топлинната енергия и защо се налага. ДКЕВР - трябва да регулира монополите в България, но дали се получава на практика?

Скок на цената на топлинната енергия от 1 април - прогнозира Ангел Семерджиев председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Заради рекордните цени на петрола и поскъпващия долар цената на природния газ вероятно ще бъде над 7-8 на сто, което ще доведе до увеличаване на цените на крайните услуги на топлофикационните дружества.

Бонус към това ще се прибави и поскъпването на природния газ от 1 януари с малко над 4 на сто, когато топлофикациите не вдигнаха цените в средата на отоплителния сезон, но сега е възможно те да бъдат компенсирани в новите стойности от 1 април.

Семерджиев обясни, че за всички топлофикации, които работят с природен газ, ще се отчете и повишението на цената на синьото гориво от 1 април, и ще се добави повишението на стойността му, която не е отразена в цените за крайния потребител от 1 януари. Кумулативният ефект върху цените на топлинната енергия ще е различен за всяка топлофикация, като Семерджиев не се ангажира с по-конкретни цифри, преди ДКЕВР да е определила позицията си по цената на газа за второто тримесечие.


Семерджиев отчете, че заради цената на природния газ се повишават и цените за енергията, произведена от когенерация. Повишават се и разходите за екология на повечето то централите, както по линия на инвестиции за сероочистващи инсталации, така и за плащане на квотите емисии CO2.

Тази година най-голямото предизвикателство и най-голям дял в увеличението на цените на електроенергията ще дойде от тези фактори, които ще се отразят в цената едро на електроенергията, каза още Ангел Семерджиев.

На базата на тази прогноза не е трудно да се досетим, че ни очаква средно увеличение и в останалите сектори - търговия, туризъм, производство. Цените на такситата скочиха с около 20 % в Шумен, а се очаква това да се случи и в цялата страна.

На базата на продължаващото да се свива потребление и непрекъснато нарастващи цени прогнозата за 2012 г. не е никак добра.


related

България 7393625230320371273

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item