stoineff

Кой ще плаща за грешките в проектозакона за образованието



Сурдопедагог и ресурсен учител в РЦ - Перник.

Дупките в новия проектозакон за образованието под формата на въпроси, който иска и може да отговори:

1. Как закона гарантира, че в малките общини ще има интеграция, възпитание и образование на децата със СОП.

2. Къде в закона се споменава за ранна превенция (детски градини) при деца със сензорни увреждания, което липсва в България? - Ще кажа само, че специализираните детски градини за деца със сензорни увреждания се броят на пръстите на едната ми ръка (тук да не коментират родители по въпрос интеграция - сегрегация; задължително е детето да бъде в специализирано звено, или както там искате го наричайте)

3. Как областния управител ще : "организира разработването на областна стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците въз основа на анализ на потребностите от подкрепа във всяка община на територията на областта" ? - Сещайте се за местните кметове колко са наясно с проблемите на децата със СОП (има и редки изключения)

4. Как учителите в масовите училища ще бъдат подготвени да работят с децата (защото в момента не са)?

5. Кой ще обучава и възпитава децата с множество увреждания и къде?

6. Кой ще защити интересите на педагозите от болните амбиции на родителите (често неспециалисти с нереална оценка на потенциалните възможностите на детето си)?

7. Кой ще отговаря за провала на този закон след приемането му? ( Не бързайте с отговора на този въпрос - ще ви подскажа - няма да са политици, нито родители)

Въпросите са по - скоро реторични. За себе си имам отговори. Имам отговор и на въпроса: "Кое е най - добро за децата със СОП?" ... въпросите около проектозакона са много.

Аз човек, който от 7 години работя усилено по интеграцията на деца със СОП съм обиден от отношението към нас (ресурсните учители) при изготвянето на закона и при обсъждането му.

До тези които ще го гласуват : Децентрализацията не е всичко на този свят. решавате съдбите на деца със специални потребности (не само образователни) - с решението си можете да унищожите много човешки съдби.

До НПО (някои) - Не използвайте децата с финансова и користна цел.

До родители (пак някои) - Не позволявайте болните ви амбиции да разрушат живота на детето ви.

За колегите - Ние сме хората, които можем, знаем, искаме и работим с децата със СОП - всичко по - горе са подробности!!! Надявам се новия закон да ни направи ненужни и безработни, но се съмнявам.


related

Важни 5874704562871850563

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item