stoineff

Отказът от АЕЦ "Белене” не е проблем за Росатом


Отказът на българските власти от строителството на АЕЦ "Белене” няма да доведе до някакви загуби за "Росатом", коментира ръководителят на корпорацията Сергей Кириенко днес по повод решението на българското правителство за отказ от проекта.

"При общия обем на поръчките на "Росатом” отказът от една атомна електроцентрала е незначителна загуба. Но за централата в Белене бяха изразходвани немалко време и сили. Разбира се, би било жалко, ако проектът не се реализира”, заявява Кириенко пред ИТАР-ТАСС.

По думите му позицията на Русия по въпроса е строго прагматична."Ако България реши да строи АЕЦ "Белене”, ние ще строим. Ако на България не е нужен този проект, то няма да го реализираме”, посочва ръководителят на "Росатом”.
„Росатом“ се умори от политическата неспособност на България да вземе решение за строителството на АЕЦ „Белене“. Това заяви генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко.

Няколко дни по - рано пък Кириенко каза, че е "уморен" от неспособността на правителството да взема категорични решения.
До момента Русия не е получила от българското правителство политическо решение за по-нататъшната съдба на „Белене“, каза той. „Към днешна дата ние не знаем за такова политическо решение на българското правителство. И колкото по-скоро то бъде, толкова по-добре, защото се чувства определена умора от безкрайните промени от позицията на различните български чиновници“, заяви Кириенко в Покров. Той подчерта, че „Росатом“ еднакво спокойно ще приеме всяко решение на българските власти – както за продължаването на строителството, така и за неговото спиране.

Кириенко припомни, че по проекта „съществуват икономически спорове, защото българските компании не плащат навреме за изработеното оборудване“. „Задлъжнели са доста сериозно. Наложи се да се обърнем към съда. Но това е нормално“, каза генералният директор на „Росатом“.

Той призова българското правителство да вземе окончателно решение по този въпрос. „Това решение трябва да се вземе – и ако нас ни устройва, ще продължим строителството. А ако България вземе решение, че не й е нужна АЕЦ „Белене“, за нас няма да бъде голям проблем. През миналата година ние удвоихме обема на своите чуждестранни договори. Имаме къде да хвърляме ресурси и сили“, подчерта

related

новини 7094676513699058636

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item