stoineff

Европа отказа коментар за Азербайджанския газЕвропейската комисия отказа коментар по изявленията на премиера Бойко Борисов от Баку за газовата диверсификация и бъдещето на проекта "Набуко". Говорител на комисията обаче изтъкна, че с властите в Азербайджан се водят преговори за доставки на газ и че се търсят и други варианти за разнообразяване на доставките за Европа.
Преди повече от година председателят на Европейската комисия Жозе Барозу посети Баку и азeрбайджанските власти поеха пред него много важен ангажимент за доставки на газ, припомни говорителят на Еврокомисията по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер:
Те обещаха на Европа, че ние ще получим от тях значителни количества газ. Никога преди това не сме имали подобен ангажимент. Това, което сега предстои да решим в рамките на продължаващите преговори, е кой от европейските проекти за газопроводи ще получи този газ. Това може да е "Набуко", може да е друг европейски проект, но за нас е много важно, че именно Европа ще получи този газ.
Марлене Холцнер добави, че никоя страна извън Евросъюза не преговаря с Азeрбайджан за количествата газ от находището "Шах Дениз-2". За "Набуко" говорителят подчерта, че проектът е напреднал и се очаква до края на годината да има решение дали Баку ще насочи газа именно към него.
Отделно от това Еврокомисията води преговори и с Туркменистан - страната разполага с едни от най-богатите залежи на газ.
Въпросът там е как те могат да бъдат транспортирани през Каспийско море до Азербайджан и оттам - до Европа, каза Марлене Холцнер.
По думите й идната седмица предстоят преговори на високо ниво, които може да дадат повече яснота по тои въпрос.

related

новини 5644455992305713624

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item