stoineff

Следващият треньор на Барселона е Тито Виланова



Пеп Гуардиола няма да бъде треньор на Барселона след края на сезона! Специалистът напуска каталунците след 4 успешни години на „Камп Ноу“. Новината, която в последните дни съобщаваха всички авторитетни медии, бе потвърдена лично от Гуардиола на пресконференция днес.

На срещата с пресата, освен Гуардиола присъстваха спортният директор на тима Андони Субисарета и президентът на Барселона Сандро Росей.

Ето и какво казаха тримата по време на пресконференцията:

"Благодаря ти, Пеп, за всичко, което направи за Барселона. Благодаря ти, че се превърна в най-добрия треньор в историята на клуба", заяви Субисарета.

Самият Гуардиола пък опита да обясни решението си да напусне каталунците:



"Нека всички да разберат преди всичко, че това не е лесна ситуация за мен. Ще се опитам да обясня как се чувствам и да обясня решението си. Първо искам да се извиня на играчите си за неизвестността, която беше около мен и дискомфорта, която тя създаваше на футболистите ми, защото така и не подписах дългосрочен договор.

В началото на октомври казах, че краят е много близо за мен. Но имахме проблем - защото нямаше как един треньор да обяви подобно нещо пред феновете и пред футболистите. Сега вече сме аут от всички важни надпревари и аз мога да го разкрия.

Вярвам, че следващият треньор, който поеме тима, ще му донесе неща, които аз вече не притежавам. Наставникът трябва да е силен, да притежава страст, и нужната енергия, с която да ентусиазира играчите си.

Трябва да си върна тези качества. И само чрез почивка ще успя да го направя. Мисля, че щеше да е опасно за мен и за играчите, ако бях продължил. Постигнахме велики неща, нямаше да мога да си простя, ако съсипем всичко.

Най-вече съм доволен от постигнатите резултати. Това ще взема със себе си. Искам публично да благодаря на футболистите. Те дадоха смисъл на методите ми - както тези, които са в отбора в момента, така и онези, които напуснаха тима през годините. Работих тази работа с голяма страст. Но искам да благодаря на футболистите, че успяха да сбъднат мечтите ми. Мач след мач те правиха тези неща възможни.



Искам да благодаря на Еварист Муртра, който първо ми предложи приятната работа да водя Барселона Б, а след това, година по-късно, и треньорския пост в първия тим.

Можех да продължа да водя Барселона, но нямаше да съм треньорът, който този тим заслужава. Искам да благодаря на журналистите за търпението. Бях с вас на всеки три дни. Напускам с чувство за добре свършена работа.

Това е клуб с несравним потенциал. Няма място за страхове - който ме наследи, ще направи Барселона възможно най-добрия отбор."

Президентът на Барселона Сандро Росей прегръща Гуардиола и казва:


"Искам отново да благодаря на Гуардиола от името на Барселона. Благодарим за наследството, което остава след теб, за системата, която ще остане под името - Системата на Пеп. Нещо, което ни изпълва с гордост. Разбира се, и много трофеи, които остават след теб. Особено онзи, който е най-труден за печелене - трофеят на гордостта.

Следващият треньор на Барселона е Тито Виланова."

На въпрос, дали се е срещал през през февруари със собственика на Челси Роман Абрамович, Гуардиола отрече, като заяви, че това би било израз на липса на уважение към Барселона.



Анодни Субисарета заяви:

"Това е заглавието, което никой не искаше да прочете, но решението на Пеп е окончателно. Според легендата, Пеп е започнал с думите - всичко ще се развие добре. Пеп донесе в Барселона качество и действия. Да се надяваме, че това ще остане в характера на Барселона. Да се надяваме, че ще продължим да действаме, а не да говорим.

Когато Пеп ни каза през октомври, че мисли да напуска, в началото не искахме да му повярваме. Но след това започнахме да работим и в тази насока. Кой може да го замести? По онова време никой не искаше да взима подобно решение. Но животът трябва да продължи. Но той ми помогна доста за евентуалния нов избор за треньор - даде ми различни характеристики, стилове, личностни качества и знания.

Един ден му казаха - Тито. И от този ден започнахме да работим в тази насока. Тито олицетворява резултатите от нашия анализ. Трябва ни някой като Тито. Отдаването, характерът, които са нужни за този пост. Започнахме да мислим, кой вече притежава тези неща. Лесно е, Тито. Това е."

Самият Гуардиола подкрепи избора:

"Барселона взима правилно решение с него. Той е много способен. Играчите го познават. Макар че няма да бъда физически тук, ако Тито има нужда от мен, тук съм.

Още от началото се опитвах да бъда възможно най-добрият треньор. Исках да се справям възможно най-добре. Превърнах се в третия най-дълго служещ треньор в стогодишната история на клуба. Задържахме се толкова много защото много печелихме.

Не е моя работа да кажа какво е моето наследство. За мен остава удоволствието от добре свършената работа, а мога да кажа това, след като за две седмици изпуснахме две титли.

В Барселона знаеш, че рано или късно ще си тръгнеш. Но да има късмета и възможността да се разминеш с болката от уволнението, и то по свой избор - това ме кара да се чувствам добре. Доволен съм от свършената работа.

В даден момент ще се върна към треньорството, но за момента не ме интересуват предложения от други клубове."

Росей:

Решението не дойде лесно. Но не е мое. Ако зависеше от мен, Пеп щеше да продължи да работи."


related

Спорт 3986774602039415492

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item