stoineff

Антарктида – чистата земя. Интервю с фотографа Милена Маринчева




Изложбата „Антарктида – чистата земя” беше открита вчера 18.30 часа в Националния природонаучен музей.

Изложбата е организирана по повод 20 – тата експедиция на България до Антарктида – пред „Интервю” Фотографа на експедицията Милена Маринчева ще даде повече подробности и интересни факти.

В: Здравейте представете се с две думи на читателите ни.
О: Милена Маринчева - фотограф и пиар. Внучка на известният фотограф Димитър Пармаклиев.

В: Разкажете за пътуването и първите ви впечатления от Антарктида?
О: . Пътуването до Антарктида за мен бе изпълнено с емоции. за 14хил километра, видях освен Антарктида и Чили и Аржентина. Първите ми впечатления от там бяха най-вече чистотата и цветовете на леденият континент.

В: Какви са рисковете при такава експедиция? Изисква ли се специална подготовка?
О: Специална подготовка има, но за мен тя беше лесна, тъй като обичам планината и бях наясно с условията на Антарктида. Рисковете са много - морето е коварно, времето се променя с минути, а ледниците имат скрити пукнатини, в които може да пропадне човек.

В: Кое мотивира млад човек като вас да изучава Антарктида?
О: Мотивът ми беше заснемането на трите филма: "Дневниците на 20тата юбилейна експедиция до Антарктида" "Психология на малките общества на Антарктида" и "Звуци и цветове от Леденият континент". Първият скоро ще бъде излъчен по БНТ. Другите два очакват своята реализация.

В: Как се става фотограф на такава експедиция?
О: Подборът на екипа всяка година е много сериозен, не само за фотографи, а и по принцип. Тази година имаше 300 кандидата, от които прф. Пимпирев избра трима. Благодарна съм за този избор и най-важното - реализирах проектите си благодарение на Българския Антарктически Институт.

В: Какво виждате през обектива, което искате да видят и хората?
О: Силно се надявам изложбата Антарктида - Чистата Земя, да е предала моите емоции по време на снимките там. всеки кадър е изживян и правен с желание. Опитах се да пресъздам чистотата на този континент, чрез тези фотографии. Труден беше и подборът - от повече от 5хил. кадъра трябваше да избера 50

В: Как се вижда красотата при – 40 градуса?
О: Красотата съществува дори на -80. За природните чудеса температури няма. Няма дори време.

В: Дайте рецепта на читателите ни – как да вложат толкова любов в професията си – както Вие го правите?
О: Учих се от моят дядо Димитър Пармаклиев. Когато човек работи върху нещо, в случая снимане на обект, трябва той сам да го харесва, да го усеща. Мисълта трябва да е насочена не към настройките на апарата /те са машинално действие/, а към самия предмет. Природата в това отношение дава милиони възможности за израз на чувства дори.

В: Какво, ще видят в 50 – те фотографии хората, които посетят изложбата?
О: 50-те фотографии за 50 избрани момента, от дивият свят на Антарктида, цветовете на ледниците и 50 ярки погледа, които са предизвикали у мен емоция. Това са най-чистите цветове, най-чистото място на Планетата и най-непознатото. Силно се надявам да остане такова и в бъдеще. Искам да изразя благодарностите си към проф. Христо Пимпиремв и неговият екип, за това че ми даде възможност да ес докосна до тази чистота и на Националния Природонаучен Музей, за домакинството и помощта.

В: Екипът на „Интервю” Ви пожелава много още творчески успехи !


related

Интервю 3483647731576165823

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item