stoineff

Банките у нас не спазват закона



Българските банки печелят от лошите кредити, като грубо нарушават и заобикалят закона. Това стана ясно от съобщения на Асоциацията на ощетените от кредитори. Те наблегнаха на факта, че закона казва - три месеца след непогасяването на кредита той да бъде даден на съд и лихвите по него да паднат.

Банковите институции рядко уведомяват клиентите си и така печелят много - над около 1/3 от главницата на всеки заем. Асоциацията на ощетените от кредитори ще консултира безплатно членовете си и за просрочени задължения към банките.

Атанас Черногорски - съпредседател на Асоциацията обясни някои тънкости, с които трябва да се съобразят хората с необслужени своевременно кредити:

Банките чакат 1-2 години своите клиенти, от което така подписаните от тях договори трупат договорна лихва плюс наказателна надбавка, въпреки че ако банките правилно прилагат своите критерии за кредитен иск, те трябва след 90-ия ден просрочие да спрат начисляването на договорна лихва и на наказателна надбавка. Когато през съдия-изпълнител почнат да събират тези пари, знаем, че примерно от десет лица, от три ще бъдат събрани парите. Тези натрупани неправомерно лихви компенсират за банките загубите, които те правят, от тези, които въобще няма да могат да си върнат парите.

Вече има постъпили над 700 жалби на физически лица в Асоциацията за дългове към монополистите заради пропуснати срокове за повдигане на възражение, каза председателят Марин Дешев:

Ако отчетникът изпусне едноседмичния срок, в който трябва да възрази, независимо че искателят може да не е прав, той вече става прав. Оттук нататък всичко започва по процедура и пострадалият няма права.

Адвокатите от Асоциацията искат да се приеме Закон за фалита на частните лица и в него да се въведе 10-годишен давностен срок, след което кредиторите да нямат право да преследват задължените им лица.

Само за първото тримесечие делът на лошите кредити е нарастнал на 16 %. Стойността на корпоративните кредити се е увеличила, за сметка на експозициите на дребно, които са намалели с 99 милиона лева. По-голямо значение в банковата система започват да придобиват местните източници за финансиране. Данните са на Българската народна банка за първото тримесечие на годината.

related

Бизнес 3962658796930920158

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item