stoineff

Митинчар заловен с 14 000 рушвети Капитан Андреево

Над 14 000 лева са открити в главния митничар и митническия специалист на дежурната смяна по време на започналата късно снощи операция „Митница” на ГКПП „Капитан Андреево”, съобщи за Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Други 30 души са арестувани при операцията.

Сумата е била в различна валута – евро, долари и турски лири.

„По време на извършените процесуално-следствени действия и претърсвания в джобовете на главния митничар на смяната и в митническия специалист бе открита сума на обща стойност около 14 000 лева. Странно бе обяснението, че част от парите били намерени в тоалетната на граничния пункт.” – уточни министър Цветанов.

В други десетина митничари от дежурната смяна са открити по-малки суми – в порядъка на 150 – 180 евро. От Прокуратурата и от отдел „Вътрешна сигурност” предполагат, че тези суми за „отклонени” от общата сума, която се е разпределяла след приключването на всяка смяна.

Пред „Фокус” министърът на вътрешните работи заяви, че при извършените претърсвания на два митничарски адреса са открити 21 стека с цигари без бандерол.

Операция „Митница”, която стартира късно снощи и предизвика забавяне в обработката на пътникопотока на ГКПП „Капитан Андреево” е подготвяна в продължение на повече от 3 месеца и цели пресичане на порочни практики за изнудване на преминаващите и на спедиторските фирми.

Министър Цветанов благодари за съвместната работа на служителите на ГДБОП и отдел „Вътрешна сигурност”, които под ръководството и прякото наблюдение на Софийска градска прокуратура са реализирали операция „Митница”.

Процесуално-следствените действия и работата на екипите продължава и в момента. Обект на процесуално-следствените действия са 32 –ма служители на ГКПП, а Прокуратурата ще преценява срещу колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Над 30 души са задържани при операция „Митница”, която се проведе тази нощ на ГКПП „Капитан Андреево”. Това каза в предаването „Добро утро, България” на ТВ7 градският прокурор на София Николай Кокинов.

„Нашите скромни амбиции в началото на реализацията бяха за около десетина човека, но „уловът” надмина нашите очаквания. Досега са задържани 30 и няколко човека. Тепърва ще установяваме кой какъв е в тази престъпна схема, защо е получавал пари и прочее”, каза градският прокурор. „В следващите 24 часа ще преценим кои лица ще получат обвинения, в какъв обемен размер, ще визуализираме размера на незаконно придобитите средства и естествено ще търсим предателите в четата, които ще ни съдействат за разкриване на престъпната схема”, уточни Кокинов.
Той обясни, че от доста време с колегите от „Вътрешна сигурност” и от ГДБОП работят по случая. „Става въпрос за класически случай на незаконно облагодетелстване от страна на митнически служители, които са пропускали определени стоки, товари, камиони и граждани срещу подкупи. Снощи пристъпихме към реализация, тъй като от предишни наши наблюдения имахме информация, че при приключване на смяната, митническите служители са събирали приходите от оборота, образно казано, от деня и са си го разпределяли по някакви си техни критерии. Снощи бяха заловени, образно казано, на калъп въпросните служители, докато разпределят купчини пари пред себе си”, разказа градският прокурор.
Операция „Митница”, която стартира късно снощи и предизвика забавяне в обработката на пътникопотока на ГКПП „Капитан Андреево” е подготвяна в продължение на повече от 3 месеца и цели пресичане на порочни практики за изнудване на преминаващите и на спедиторските фирми.

related

новини 3665306396622367827

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item