stoineff

Деня на Европа

Пет години след Втората световна война взела над 70 млн. жертви от двете воюващи страни - "Съюзниците"(Великобритания,Франция, СССР, САЩ, Канада, Китай, Австралия, Полша, Нова Зеландия, ЮАР) и "Оста" ( Германия, Италия, Япония, България, Финландия, Румъния, Унгария, Тайланд, Словакия, Хърватия)се чуват думите:

"Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един-единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност. "

На 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, изрича тези думи, представяйки своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация".

Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се приема за основополагащо на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

Със своя призив Шуман до голяма степен променя символиката на днешната дата. За някои 9 май е Денят на победата, но за Германия, без която европейското обединение не би било успешно, 9 май поражда други асоциации. Така от ден на поражението той се превръща в деня на общото европейско начало.

related

новини 6962376673815671403

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item