stoineff

Female genital mutilation, или женско генитално осакатяване


Полицията във Великобритания предлага награда за информация, което води до наказателно преследване на всеки, който участва в практиката на женско генитално осакатяване (female genital mutilation)

 Родената в Сомалия модел и активист за правата на жените Варис Дирие (Waris Dirie,واريس ديري‎, Пустинно цвете, родна през 1965 г. според някои на български източници Уорис Дирие) описва опита си и е една от първите жени в света, които говорят за това пред обществото.



Женско генетално обрязване

Когато Варис е на пет години, майка и я държи на една скала, докато друга жена отрязва части от нейните гениталии с острието на бръснач.

Това което остава, е зашито с груба нишка, с малка дупка, през която да уринира.

Упойка не е била използвана, за хигиена и дума не може да става и раната на Варис в последствие се инфектира.

Агонията и страданието, е едно от нещата, които я подтикват  да напусне  пустинната общност, в която е израснала в Сомалия и да избяга в Лондон.

Но въпреки охолния живот като супермодел, който пътува по света и най-добрите хирурзи, които може да се купят с пари, за да поправи последствията от осакатяването, Варис казва, че това, през което е преминала ще остави завинаги травматичен спомен в нея.




"Всеки ден, все още се боря да разбера, защо това се е случило с мен - това жестоко и ужасно нещо, за което има причина или обяснение - всичко, което ви обяснявам за религията, или чистота не мога да ви кажа как се чувствам ядосана, как това ме кара да съм бясна . "

Варис казва, че е добре физически - въпреки че тя никога няма да може да изпита сексуално удоволствие.

" Но и емоционално, духовно, не мога да избягам от това, което се случи с мен."

"Услугата"


Варис казва, че не обвинява майка си, която е убедена,че се опитва да направи правилното нещо за дъщеря си в едно общество, което изисква момичетата да са "чисти", когато се жененят.


"Сигурна съм, че майка ми мислеше, че ми прави услуга и във всеки случай, аз не вярвам, че имах голям избор. Това е едно общество, където човекът и жената не се ценят - майка ми просто се подчини на нормата.. . "

Когато Варис пътува като модел осъзнава, че тази "норма" не съществува почти никъде и не е позната в света.

"Никой не е имал представа, светът не е имал представа", казва тя. "И това беше момента, в която аз трябваше да направя нещо, трябваше да кажа на всички."

Жената, която преминава от пустинята, близо до етиопската граница, до модните подиуми в Милано, Лондон и Париж, е прекарала последните 13 години в опити да разпространи тази практика, която все още се извършва на около три милиона момичета всяка година.

Варис Дирие UNICEF


На добър час


Варис казва, са отбелязани положителни промени в десетилетието, в което тя е била активна.

Няколко страни са забраняват практиката. През последните седмици Египет обяви мерки за криминализиране на процедурата, след като 12-годишно момиче почина.


"Но най-важно от цялата тази кампания е  мъжете и жените  да работят заедно, за да спре тази практика.

Мъжете трябва да знаят, да знаят за последиците от тази практика. Те трябва да говорят с техните майки, сестри, дъщери.

"И мисля, че това не е просто моята работа, това трябва да бъде работа на всички "

- Днес около 130 милиона жени по света живеят с изрязани половите органи в една, или друга степен. Всеки ден около 6000 момичета - това прави над 4 всяка минута.

- Обрязването на жени се практикува не само в Африка,в Югоизточна Азия , в части от Латинска Америка, но и Близкия изток

- Жертвите най - често са момиченца на възраст между 6 и 12 години. Долната възрастова граница все повече пада. Осакатени по подобен начин са дори бебета, ненавършили година. Подобна “операция” се прилага спрямо млади жени след раждането на първото им дете.

- Обрязването често завършва със смъртта на жертвата. При тази “операция” се използват нестерилизирани ножове, парчета стъкло и дори заострени камъни. Жените, които извършват тази процедура, нямат никакво медицинско образование. Не се използва никаква упойка, която да намали ужасната болка. Затова често се стига до кръвоизливи и до инфекции, в резултат на които жертвата умира. Оживелите цял живот носят със себе си физическите и психически травми.

- В дългосрочен план уврежданията са белези и незаздравели рани, които са силно болезнени при полов контакт или ходене. Увеличава се рискът от помятания и усложнения при раждането, от поява на камъни в бъбреците. Наред с това възникват трудности при уриниране, периодични инфекции на полово-отделителната система, появата на абцеси и кисти, анемия, болезнена менструация и др.



-->
-->

related

Любопитно 77680583685726094

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item