stoineff

Саркози обещал на Кадафи атомна енергетика и оръжие в замяна на медиците ни

Много хора си задават въпроса какво е обещал Никола Саркози на Кадафи в замяна на хуманитарния му жест да освободи българските медици задържани в Либия с обвинения за заразяване на либийски деца с вируса на СПИН. Вече пет години отговора на френския президент е един и същи - нищо не е предлагано скришом, няма никаква тайна сделка.

Атомна електроцентрала и оръжие за Либия срещу свободата на българските медици, е тайната сделка, договорена между Саркози и полковник Кадафи през 2007 г., пише френското издание "Енрок", като се позовава на поверителни документи. Разкритията ще се появят по-подробно в печатното издание на списанието в сряда. Те изваждат наяве тайна, която настоящият френски президент Никола Саркози укрива вече пет години, посочва списанието.

Българските медицински сестри бяха освободени на 24 юли 2007 г. Кадафи приема те да бъдат върнати в България с френски президентски самолет. На следващия ден Саркози каца в Триполи и неговият министър на външните работи Бернар Кушнер подписват с Либия военно споразумение и споразумение в областта на ядрената енергетика, припомня още изданието.
Според документите либийският лидер Кадафи е използвал необходимостта на Саркози да се наложи на международната политическа сцена и е успял да си издейства атомна централа и оръжия от Франция.

Според данните на изданието Париж първи е предложил сделка на либийската страна, за да може Саркози да постигне своя триумф. Френският посланик в Триполи се е свързал с Кадафи на 17 юли и му предложил споразумение. Споразумението засяга теми, които Саркози и Кадафи са обсъждали по-рано по телефона – сигурността и ядрената енергетика, нелегалната имиграция, борбата с тероризма.

Три дни по-късно Кадафи иска от Париж подписването на специален военен и ядрен договор.

На 23 юли Париж приема да подпише „меморандум за съгласие”, който позволява на Франция да заобиколи международните споразумения за ядрено разоръжаване. Срещу този меморандум Париж поставя едно условие – освобождаването на българските медици, задържани в Либия по обвинение в заразяването на либийски деца със СПИН.

related

Свят 6675429766803160620

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item