stoineff

Минимум осем къщи ще бъдат съборени в Дивотино



Поне осем къщи ще бъдат съборени в пострадалото от земетресението и дъждовете пернишко село Дивотино. Еврокомисар Кристалина Георгиева и вицепремиерът Цветан Цветанов се включиха в огледа на пострадалите от труса сгради в село Дивотино. До момента подадените молби за помощи от държавата са над 330. Тази сутрин в селото не успя да отвори една детска градина, която е сериозно пострадала. Огледът на къщите започна около 10,15 часа. Жители на Дивотино заявиха, че къщите им са законни, изградени с много труд, повечето - миньорски.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, заедно със заместник-министър Валентина Симеонова и изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов, заминаха днес за засегнатото от земетресението село Дивотино, община Перник. На място те ще се запознаят с работата на социалните работници, които четири дни приемат молби от пострадалите жители на селото. Министърът на правосъдието Диана Ковачева посети Съдебната палата в Перник.


 Заради проливните дъждове днес се срути мост в столичния кв. Владая, а свлачище затвори третокласния път Рударци – Кладница. В пернишките села Дивотино и Мещица днес са вицепремиерът Цветан Цветанов и еврокомисарят по международно сътрудничество и хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Продължава оценяването на щетите и преодоляването на последиците от земетресението от 22 май и последвалите вторични трусове в областите Перник и София.

При частичното срутване на моста във Владая няма пострадали. Вследствие на земетресението, е поддал брегът, а след това и дъждовете са допринесли за срутването на съоръжението. До края на деня се очаква военните да поставят временен понтонен мост. Фандъкова каза, че има готов проект за възобновяването на моста. Във Владая общината работи по още 2 моста, които са разрушени вследствие на предишното голямо наводнение. Във Владая ще бъде изградено временно съоръжение, докато бъде изграден основният мост, свързващ около десет къщи с улицата.

 Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти. Хората имат достъп по пешеходен мост, единственият проблем е, че няма достъп за автомобили, в това число и за автомобили на Спешна помощ, пожарна, каза Фандъкова. Готов е проектът за изграждането на основното съоръжение, чака се съгласуването на проекта с Агенцията по обществени поръчки. "Надяваме се, че ще стане по аварийно възлагане, защото иначе трябва да се чака три-четири месеца за процедурите. Ако бъде получено такова съгласуване, това означава, че до два месеца ще бъде изграден трети мост във Владая", каза Фандъкова.

Най-малко два екипа от специалисти от вторник ще правят експертиза и ще оценяват щетите от земетресението и дъждовете във Владая и Мърчаево, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти. Във Владая Фандъкова е посетила една от къщите с най-големи щети от земетресението. "Хората са изведени от къщата, те живеят на друго място. Има още една къща с много големи щети - там хората отказаха в предишните дни да излязат от къщата. Аз поръчах, и очаквам днес да бъде доставен фургон, защото те не искат да оставят къщата, но поне да не са вътре в нея", каза Фандъкова.

Започва ремонт на част от покрива на детската градина във Владая, защото от дъжда тече. Има становище, че няма нарушени конструкции в училището и детската градина във Владая - каза Фандъкова.
Днес е имало свличане на скална маса на една от улиците във Владая.

Има проблеми с училището в Мърчаево, затова децата от Мърчаево днес са в детската градина във Владая, това са около 50 деца. Кметът на Загреб Милан Бандич, който е на посещение в София, покани тези 50 деца да посетят Хърватия за две седмици.

Временно се затваря третокласен път 1003 в участъка Рударци - Кладница. Мярката се налага поради свлачище. Въведен е обходен маршрут през селище Вилна зона Делта-Хилт, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.



Стойността на щетите след земетресението в Столична община възлиза на около 1 300 000 лева, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти. Вчера е приключило обобщението на цялата информация, свързана с щетите след земетресението на територията на цялата Столична община. Стойността на щетите е около 1 300 000 лева, които ще искаме от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, каза Фандъкова. "Работим прекрасно с колегите от Министерството на вътрешните работи, с г-н Цветанов, особено с главен комисар Николов, директор на ГД ПБЗН. Продължава работата в комисиите, за да може да се опише всяка щета, да се направи досие. Комисията ще отпуска средства за сгради, които са пострадали от земетресението, при положение, че те имат всички необходими документи", каза Фандъкова.

related

новини 8552156239243055466

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item