stoineff

"Росатом" Сергей Кириенко каза: "ще сторим всичко, за да съхраним проекта" АЕЦ "Белене"


В понеделник ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко каза, че "ще сторим всичко, за да съхраним проекта" АЕЦ "Белене", макар правителството в София да разработва вариант за строителство на един блок в Козлодуй, вместо два в Белене.

До ден днешен смятам, че след време в България ще преосмислят оценката и отношението към проекта "Белене". Като професионалист мога да кажа едно – проектът е най-рентабилният и най-подготвен за пускане в експлоатация от всички съществуващи проекти за атомни централи в Европа.





България е предложила на Русия да построи нов блок в АЕЦ "Козлодуй", който ще е седмият поред на тази централа, съобщиха руските информационни агенции ИТАР-ТАСС и РИА "Новости".

Те цитират зам. генералния директор на държавната корпорация "Росаотм" Кирил Комаров, който заявил пред журналисти в Москва: "Българите отправиха предложение да разгледаме участието си в изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Въпреки отказа на България от строителството на АЕЦ "Белене", сътрудничеството ни продължава и има перспективи за това."

"За нас е важно желанието на възложителя. Ако искат един блок, готови сме да изпълним и тази работа. Сега чакаме решението и отговора на българската страна", допълни Кириенко.

Агенциите припомнят, че в края на март България се е отказала да строи АЕЦ "Белене" и опитва да прехвърли на площадка в Козлодуй почти готовия реактор за Белене. РИА "Новости" допълва, че тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е изтъкнал, че няма да има бюджетни средства и държавни гаранции за седмия блок в Козлодуй.

Според Сергей Кириенко не е коректно да се свързва българският отказ от АЕЦ "Белене" със стойността на проекта. В понеделник на пресконференция по повод открития енергиен форум "Атомекспо-2012" той каза, че "Росатом" е предлагала на България "да вложи толкова, колкото каже" за съфинансиране строителството на електростанцията.

"Затова сега, когато се казва, че може би са се отказали, защото правителството не е имало пари, това не е много коректно", каза Кириенко.

По думите му той и до днес смята, "че ще мине известно време, нещата ще се преосмислят и в България по отношение на този проект, който е най-рентабилният и евтин сред възможните алтернативи".

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item