stoineff

Васил Донев (Доневио) от Банско е убит край Разлог


Единият от убитите тази сутрин в Разлог е е 49-годишния Васил Донев от Банско, който има недвижими имоти в село Баня и Разлог. Преди месец Донев беше задържан при акция на ГДБОП заради лихварство и рекет.

Двама мъже са простреляни и една жена е тежко ранена в района на село Баня, Разлог. Това потвърдиха за БТА от Областната дирекция на МВР - Благоевград.


Акцията на ченгетата при ареста му  беше след десетки сигнали срещу Доневио за изнудване и заплахи. Високи лихви, глоби за просрочване и бой до кръв били методите на незаконния лихвар, с които „обслужвал” получилите заем на черно от него.

Банскалии разказаха пред „Всеки ден” как Донев нареждал на бригадата си да копае гробове, в които спускал длъжници, заплашвайки ги, че ще ги зарови живи. Взели пари от него редовно били заплашвани и с убийство и разправа с близките им, включително и деца.

От длъжници Доневио се е сдобил с коли, апартаменти, къщи, вили. Имало заложен при него и параклис. За да демонстрира сила, Донев изпратил хората си да свалят керемидите на къща пред очите на длъжника и семейството му.

По около 200 хил. лв. на ден изкарвал лихварят по престъпната схема. С 20% и нагоре удрял Донев закъсалите го финансово жертви. Дори и при ден закъснение следвали яки глоби и пращане на хора от охраната на лихваря да вземат „физически мерки”. „Як кютек, това са му методите”, твърдят масово в Банско. Настръхналите хора разказват, че често дълг от 10-20 хил. лв. се оказвал „трансформиран” от лихваря в 100 хил. и нагоре.

41-годишният Васил е близък с бившия кмет на Банско Александър Краваров. Сестрата на Донев Ася Рупчина е общински съветник от ВМРО в момента, както и Краваров. Бащата на Васил Донев – Валентин Донев до смъртта си преди няколко години, бе един от лидерите на войводите в Пиринско.

В Банско Донев винаги се движи със солидна охрана от яки момчета. Сега „момчето за пръчки” на Васил е 27-годишният Благой Тодев, научи „Всеки ден”. Той също бе задържан при акцията, но е освободен след 24 ч, докато шефът му бе оставен за 72 ч. в ареста в София с прокурорско постановление.

Криминалистите са действали при задържането по оперативни сигнали за престъпни практики, свързани с лихварство, рекет, изнудване и заплахи. Данните за незаконната дейност били за територията на цялата страна, но основно за София и Банско.

Извършени са обиски и претърсване, при които са иззети мобилни телефони и SIM карти, незаконно притежавани 12 бойни патрона и нотариално заверени документи за предадени суми на един от задържаните. На двамата арестувани са повдигнати обвинения за изнудване.

related

Важни 5375170336058249646

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item