stoineff

Васил Донев (Доневио) от Банско е убит край Разлог


Единият от убитите тази сутрин в Разлог е е 49-годишния Васил Донев от Банско, който има недвижими имоти в село Баня и Разлог. Преди месец Донев беше задържан при акция на ГДБОП заради лихварство и рекет.

Двама мъже са простреляни и една жена е тежко ранена в района на село Баня, Разлог. Това потвърдиха за БТА от Областната дирекция на МВР - Благоевград.


Акцията на ченгетата при ареста му  беше след десетки сигнали срещу Доневио за изнудване и заплахи. Високи лихви, глоби за просрочване и бой до кръв били методите на незаконния лихвар, с които „обслужвал” получилите заем на черно от него.

Банскалии разказаха пред „Всеки ден” как Донев нареждал на бригадата си да копае гробове, в които спускал длъжници, заплашвайки ги, че ще ги зарови живи. Взели пари от него редовно били заплашвани и с убийство и разправа с близките им, включително и деца.

От длъжници Доневио се е сдобил с коли, апартаменти, къщи, вили. Имало заложен при него и параклис. За да демонстрира сила, Донев изпратил хората си да свалят керемидите на къща пред очите на длъжника и семейството му.

По около 200 хил. лв. на ден изкарвал лихварят по престъпната схема. С 20% и нагоре удрял Донев закъсалите го финансово жертви. Дори и при ден закъснение следвали яки глоби и пращане на хора от охраната на лихваря да вземат „физически мерки”. „Як кютек, това са му методите”, твърдят масово в Банско. Настръхналите хора разказват, че често дълг от 10-20 хил. лв. се оказвал „трансформиран” от лихваря в 100 хил. и нагоре.

41-годишният Васил е близък с бившия кмет на Банско Александър Краваров. Сестрата на Донев Ася Рупчина е общински съветник от ВМРО в момента, както и Краваров. Бащата на Васил Донев – Валентин Донев до смъртта си преди няколко години, бе един от лидерите на войводите в Пиринско.

В Банско Донев винаги се движи със солидна охрана от яки момчета. Сега „момчето за пръчки” на Васил е 27-годишният Благой Тодев, научи „Всеки ден”. Той също бе задържан при акцията, но е освободен след 24 ч, докато шефът му бе оставен за 72 ч. в ареста в София с прокурорско постановление.

Криминалистите са действали при задържането по оперативни сигнали за престъпни практики, свързани с лихварство, рекет, изнудване и заплахи. Данните за незаконната дейност били за територията на цялата страна, но основно за София и Банско.

Извършени са обиски и претърсване, при които са иззети мобилни телефони и SIM карти, незаконно притежавани 12 бойни патрона и нотариално заверени документи за предадени суми на един от задържаните. На двамата арестувани са повдигнати обвинения за изнудване.

related

Важни 5375170336058249646

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item