stoineff

Делото Андерс Брейвик (Норвежкия касапин)



По-голямата част от норвежците искат от съда да обяви Андерс Брейвик за нормален, когато се чете присъдата днес. Това съвпада и с желанието на убиеца.

Окръжния съд в Осло ще обяви дали Брейвик, който призна, убийството на 77 души на 22 юли миналата година, трябва да носи отговорност и да бъде хвърлен в затвора за престъпленията си, или ако бъде обявен за луд да бъде изпратен в психиатрично заведение за останалата част от живота си.

В изследване, проведено от общественото радио и телевизия NRK показва, че Трима от всеки четирима норвежци, мислят че Брайвик трябва да бъде изпратен в затвора. Един от всеки десет, че Норвежкия касапин не може да се счита за отговорен за действията си.

Брайвик каза, че ако съдът го намери за луд, това би било "по - лоша съдба от смъртта".

Крайнодясната идеология и претенцията му, че защитава Норвегия от мюсюлманска асимилация ще бъде отхвърлена като бръщолевенето на луд.

Адвокатите на Брайвик потвърдиха, че ще обжалват всяко решение, което го обяви за луд.

Петима съдии от окръжните съдилища са имали за оценка на психическото състояние на Брайвик, след като е бил представен с две психиатрични оценки, които рязко противоречат една на друга. Едното заключение е от, че той е параноиден шизофреник, а втори доклад в началото на април постанови, че той не е бил психопат, въпреки признаците на нарцистичен и антисоциално разстройство на личността, се казва в Брейвик е достатъчно разумен, за да му се постанови наказание лишаване от свобода.


Експертите обаче заявиха, че присъдата е нещо несъществено. Дали съдът ще го прецени за нормален или не, Брейвик със сигурност ще почти никога няма да бъде освободен. Максималният срок на затвор в Норвегия е 21 години, но може да бъде удължен, ако Брайвик все още се счита за заплаха за обществото.

related

Свят 734219756354714106

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item