stoineff

Андерш Брайвик и осъден на 21 години затворСъдебен състав на окръжния съд в Осло, съставен от петима съдии, издаде максималната за Норвегия присъда от 21 години затвор за Андерш Брайвик.

Съдия Елизабет Арнтц го призна за виновен за двойния терористичен акт в Норвегия на 22 юли 2011 г., при който загинаха 77 души, голяма част, от които деца на възраст между 14 и 18 години.

Решението на петчленния съдебен състав беше придружено от декларация, в която се посочва дали обвиняемият е психически стабилен или страда от психологически проблеми, които могат да доведат до изпращането му в специализирана клиника.
Според нея Андерш Брайвик не страда от подобни проблеми и може да изтърпи наказанието си.

Първата съдебно-медицинска експертиза, която бе направена в края на ноември 2011 година, определи Брайвик като страдащ от параноидна шизофрения.
Според нея, той не може да бъде обвинен в углавно престъпление, а трябва принудително да бъде лекуван.

Окръжният съд в Осло прие решение да назначи втори независим преглед. Той потвърди на 10 април 2012, че Брайвик е вменяем и е наясно с постъпките си.

Според норвежкото законодателство присъдата му от 21 години затвор може да бъде удължавана периодично с по пет години, ако той бъде определен за опасен за обществото. По този начин обвиняемият може да лежи зад решетките доживот.
Вчера стана ясно, че ако бъде осъден, Брайвик ще излежава присъдата си в специално пригоден затвор с висока степен на сигурност.

Брайвик прие присъдата с усмивка, той предварително бе обявил, че ще обжалва, ако бъде обявен за невменяем, както и това, че ще приеме осъдителна присъда.

Терористът и масов убиец бе въведен в съдебната зала три минути преди началото на заседанието на окръжния съд в Осло.

Брайвик изглеждаше видимо спокоен - традиционно елегантно облечен, дори няколко пъти се усмихна, говорейки с адвокатите си.

Охраната свали белезниците му, след като в залата влезе съдебният състав.

Около сградата на съда, където беше прочетена присъдата, бяха поставени специални ограждания. Районът беше и със засилено полицейско присъствие. Стъклена преграда в съдебната зала отделяше близките и роднините на жертвите на атаките от Брайвик, допълва БиБиСи.

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item