stoineff

Две чествания днес - 135 години от Шипченската епопея и 100 години от първия полет


135 години от епопеята на Шипка чества днес България.

 Тържествата се организират в Габрово.

Днес 24 август са предвидени родови срещи на наследниците на опълченците от габровския регион, в която ще се включи и евродепутатът Андрей Ковачев.

Пенчо Сватов е последният останал жив опълченец е дядо на д - р Ковачев и е от Габрово, който в знак на признателност за проявената храброст при боевете на Шипка получава сребърна чаша от руския император, която ще бъде показана тази година.

В 19.00 ч. на същия ден Националната гвардейска част ще представи за първи път спектакъла си „Искри” пред габровци и техните гости от страната и чужбина, а веднага след тях Ансамбълът на Въоръжените сили ще огласи площадът в Габрово със своите песни и танци.

От 21.00 ч. започва и заря-проверката. Официални гости на мероприятията са Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, Министърът на отбраната Аню Ангелов, Началникът на Националната гвардейска част полк Боян Ставрев, заместник-министри, Народни представители, евродепутати, областни управители от цялата страна, кметове на общини.

Друг празник днес е 100-годишнината от първия полет на български самолет се отбелязва днес с въздушна обиколка на България и авиошоу.


Самолетът (наричан тогава аероплан) "Блерио XXI" излита в небето на София, управляван от поручик Симеон Петров, завършил летателна школа във Франция.

Първият полет, извършен в България, е на 19 август 1892 г., когато група български военни, начело с подпоручик Златаров излитат с балона на французина Годар над Всемирното промишлено изложение в Пловдив. През 1906 г. с Указ 28/20 април 1906 г. на цар Фердинанд е създадено първото въздухоплавателно отделение. Първият полет със самолет в България е извършен през 1910 г. от руския летец Борис Маслеников. През 1911 г. правителството взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за закупуване на самолети, в резултат на което през март - април 1912 г. са купени първите самолети в България. На 1 август с.г. е сформирана първата самолетна част в България - Аеропланна рота.

Поручик Симеон Петров е измежду първите 1000 летци в света. Той е и първият летец в световната авиация, успешно приземил самолет при внезапно спиране на мотора в полет със самолет аероплан "Блерио XXI" над Париж на 4 юни 1912 г. Той изпълнява и първата нощна бомбардировка в Балканската война на 7 ноември 1912 г., летейки над Истанбул. Симеон Петров е първият началник на аеропланното училище, основател на летище "Божурище".



Събитието се провежда под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, който по време на официалната церемония обяви старта на демонстративен полет на о. р. полковник Свилен Иванов, заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

 Въздушната обиколка на България започва от летище София. Над 20 леки самолета ще летят към морето по два маршрута. Срещата им е в Приморско, откъдето ще преминат по цялото крайбрежие до Балчик.

Организатори на мероприятието са Инициативен комитет, включващ „Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България”, „Албена” АД, „Интерскай” АД, Фондация „Български ВВЦ”, „Българската асоциация на леката авиация”, летище София и Консорциум „100 години българска авиация”.

related

новини 1685404813757796160

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item