stoineff

Провеждането на референдум за Белене не е в правомощията на Борисов


Нито провеждането на референдум, нито насрочването на дата му, са в правомощията на премиера Бойко Борисов. Това пише в специално изявление, изпратено до медиите от пресцентъра на БСП.

Жалко, че осъзна колко е важно това за демокрацията в държавата, едва след като над 770 хиляди българи му го подсказаха. Но личните му предпочитания нямат значение, ако България все още е правова държава. Така гласи законът, подчертава лидерът на БСП Сергей Станишев в изявлението:

Тези 770 хиляди накараха това арогантно и самодоволно управление отново да смени посоката. Показаха му, че г-н Борисов не е компетентен да вземе такова важно решение и с техния вот определено ще му помогнат. И тази ясно заявена воля на български граждани не се нуждае от "помощта" на "осъзнали се" гербери"

На четвъртата година от управлението си г-н Борисов демонстрира крещяща некомпетентност. Крайно време е да научи, че от самото начало изграждането на втората българска атомна електроцентрала е корпоративен проект за НЕК. И от 2008 г. има подписано споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт", което се изпълнява и досега. Това не е договор между правителства, а корпорации.

И г-н Борисов и ГЕРБ все повече се оплитат в лъжите си, които просто прикриват тяхната некомпетентност и неспособността да носят отговорност и да вземат решения. Освен това продължават да забравят, че парите за АЕЦ не се дават от пенсионерите и българските граждани, защото не са от бюджета. От цялата сделка те само ще спечелят по-евтин ток, добавя Станишев.

Не знам какви бълнувания са породили в съзнанието на г-н Борисов връзки с мое официално пътуване от Щатите. Мога обаче да кажа ясно, че за разлика от него, не определях външната политика на България според своите пътувания навън - в САЩ, ЕС или другаде. Българската политика се правеше в България. Никога не сме зависели от прегръдки и потупвания по рамото в чужбина. Никога не е имало "реверс" в нашата политика спрямо Централата. Напротив , всичко е вървяло напред и според плановете. Направиха се нужните инвестиции. С международен конкурс беше избран чуждестранен инвеститор, който пое ангажимент да осигури сумата за 49% от българската АЕЦ. И то не кой да е, а гигантският германски енергиен концерн RWE. За жалост инвеститорът беше изгонен от правителството на ГЕРБ в края на 2009 г. Всички положени усиля бяха провалени от нерешителността на настоящия премиер.
И пак се връщам на споразумението. Да ние имаме подписан договор на стойност 3.997 млрд. още от януари 2008 година. Това е стойността на централата - проектиране и изграждане на два блока. От тук нататък всеки може да си прави каквито иска сметки и да добавя каквито иска суми, както прави този кабинет. Така и никой не видя тези проучвания на HSBC за някакви митични 22 млрд. Миналата година правителството обяви, че окончателната фиксирана цена, която предлага руската страна е малко над 6 млрд. евро - дори като се добави инфлацията и някои допълнителни искания на руснаците. Т.е. нищо не пречи настоящия премиер да подкрепи договора и сега, както твърди, че ще го направи с радост ако е под 12 млрд.
И г-н Борисов и ГЕРБ все повече се оплитат в лъжите си, които просто прикриват тяхната некомпетентност и неспособността да носят отговорност и да вземат решения. Освен това продължават да забравят, че парите за АЕЦ не се дават от пенсионерите и българските граждани, защото не са от бюджета. От цялата сделка те само ще спечелят - по-евтин ток.

Добре е г-н Борисов да проумее, че нито провеждането на референдума, нито датата му, не са в неговите правомощия. Така че личните му предпочитания нямат значение, ако България все още е правова държава. Така гласи законът. И правителството е длъжно да го спазва.

related

новини 3958741972039832970

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item