stoineff

Интерес за стартиране строежа на АЕЦ Белене от САЩ

Белене


София. Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”.


Това съобщи на заседанието на парламентарната икономическа и енергийна комисия Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Самюел Реди представи параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Имаме интерес към проекта АЕЦ „Белене”. В разговори сме с НЕК. Ние сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания.

Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. Опитваме се да анализираме проекта във всички аспекти. В разговори сме с руската компания „Атомстройекспорт”. Те изразяват интерес да водят преговори с нас. „Намерението ни е след оформянето на меморандума да пристъпим към реални действия с тях. Силно се надяваме, че ще намерим решение а отворените въпроси.

Ние не търсим никакви финансови гаранти от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании. Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност”, заяви Реди.
Той заяви, че има 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ. „Ние сме собственици на няколко хиляди мегавата в световен мащаб инсталирани мощности. Нямаме атомна централа, но въз основа на нашия експлоатационен опит мисля, че ще бъдем един успешен стопанин на тази мощност”, каза Реди.

related

България 450124835871534977

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item