stoineff

Добива на Шистов газ ще намали цените

Шистов газ

Производството на шистов газ рязко намали цените в САЩ – те паднаха няколко пъти и в момента са на нива около сто долара за хиляда кубически метра.


 В случай на последващо натрупване на резервите цените на природния газ могат да паднат до около 70 долара, прогнозират аналитиците, пише в анализ руският вестник „Ведомости”.

Мнозина играчи на пазара са солидарни с това мнение, те залагат на поевтиняването на природния газ. Фабриките и заводите от развиващите се страни се връщат в Щатите, а евтиният газ може да се превърне в основен фактор за възраждането на американската промишленост.

Американските производители се надяват да доставят излишъците шистов газ на чуждестранните пазари, където цените са няколко пъти по-високи. Нетрадиционният газ може да промени ситуацията на световния енергиен пазар и да разбърка колодата на основните играчи, смята главният икономист на Международната енергийна агенция Фатих Бирол. Делът на Русия и страните от Близкия изток в глобалната търговия ще намалее до 2035 г. от 45% на 35%, а най-голям производител на газ ще станат САЩ, се казва в доклада “Златните правила за златния век на газа”.

Също така, в редица европейски страни, недоволни от енергийната си зависимост от Русия и ценовата диктатура на “Газпром”, все повече се влеждат в американските технологии с надеждата да повторят успеха на САЩ в сферата. Големи залежи на шистов газ са открити в Австрия, Великобритания, Холандия, Швеция, Германия, България, Унгария, Полша, балтийските страни и Украйна.

„Газпром” дълго време не признаваше съществуването на проблема, но задокеанската шистова революция удари по печалбите на руския холдинг. САЩ се отказаха от доставките на сгъстен газ от Катар и арабската страна пренасочи танкерите си към Европа, като предложи своята стока на по-ниски цени. Котировките на синьото гориво на спотовия пазар паднаха двойно, като силно засегнаха интересите на „Газпром”.

Компаниите, които са сключили дългосрочни договори с „Газпром”, загубиха, защото руският монополист упорито обвързва своите цени с петрола. От началото на 2012 г. доставките на „Газпром” се съкратиха с около 14%. На “Газпром” се наложи да се съгласи на отстъпки и да предостави намаления в цената на концерните GDF Suez и Eni. След тях отстъпки в цената поискаха поляците и чехите: делото все още се гледа от арбитражния съд.

Независимо от малкия размер на спотовия пазар, спрямо пазара на дългосрочните договори, той започва да влияе върху дългосрочните цени. “Газпром” ще се принуди да се примири с шистовата революция. Тя оказа влияние върху перспективите за ръстеж, способността за диктуване на цените и печалбата”, коментира водещият анализатор на Energy Policy Research Foundation Бен Монталбано. “Газпром” планираше да доставя газ в САЩ от Щокмановото находище, но сега руската компания остана без пазар, а усвояването на Щокман е отложено.

“Ръстът на добива на шистов газ означава скъсване на връзката между газовите цени и тези на петрола. Колкото по-рано “Газпром” се откаже от своята стара ценова формула, толкова по-бързо ще започне да нараства делът на руския газ на европейските пазари”, смята генералният директор на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин.

При това официалните представители на “Газпром” не се притесняват от американската шистова революция. “Ако се базираме на икономическата логика, то това няма да повлияе директно нито на бизнеса на “Газпорм”, нито на договорите с европейските партньори”, каза представител на руския газов гигант. Според “Газпром”, шистовият газ, добиван в САЩ, ще се окаже твърде скъп за европейците. /БЛИЦ

related

България 260939383474643660

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item