stoineff

Ислямиста Омар Бакри заяви, че Румъния и България може да бъдат цели на терористични атаки

Omar Bakri Muhammad
Omar Bakri Muhammad

Букурещ. Ислямисткият лидер Омар Бакри, който наскоро заяви, че Румъния и България може да бъдат цели на терористични атаки, 

се е опитал да влезе на румънска територия и има връзки в страната. Това потвърди директорът на румънската разузнавателна служба Джорже Майор, предаде информационното издание „Румъния инсайдър”

„Ние не сме изключение от терористични заплахи. Румъния е на картата на терористичните организации като потенциална цел заради присъствието си в Афганистан и противоракетния щит. И ние сме много внимателни. Омар Бакри е бил анализиран от службата в миналото, той се е опитал да дойде в Румъния. Бакри има връзки в Румъния и е човек, когото ние следим внимателно”, каза Майор в телевизионно предаване.

По-рано Бакри заяви в интервю, че хора, свързани с неговата група, са извършили самоубийствения атентат в българския град Бургас
Омар Бакри, който насърчи и благослови атентатите в лондонското метро през 2005 г., твърди, че България и цяла Източна Европа са ислямски земи, които рано или късно трябва да бъдат освободени от мюсюлманите.

След като бе осъден в Ливан на доживотен затвор заради терористична дейност, шейхът успя да се спаси и сега част от заниманията му са да изнася среднощни проповеди в програмата за видеоразговори и конферентни връзки Paltalk.

Скандалният ислямист сам признава, че включванията му в интернет се следят от хиляди хора по света, като често пъти има много участници и от България. Именно този факт изострил вниманието на българските служби, които имат намерение да търсят евентуални последователи на радикалния шейх у нас. По всяка вероятност ще се наложи да поискаме повече информация и от наши партньори в Европа и Близкия изток, които познават добре методите на Омар Бакри и неговата организация, коментира още източникът.

Преди да се установи в Ливан, шейхът живее повече от две десетилетия в Лондон, където основава организацията “Ал Мухаджирун”. След атентатите в Лондон, за които са заподозрени хора от тази групировка, Бакри напуска Великобритания.

В интервю за Центъра за близкоизточни изследвания, ислямистът съобщи, че е разпознал свой ученик в кадрите на атентатора от Бургас. Според него човекът с дългата коса и бейзболната шапка, сниман на летището преди атаката, е Махди Газали, познат под псевдонима Абу Ахмед.

Според шейха обаче човекът, сниман на летището, е точно Газали, а фактът, че от него няма и следа оттогава, е подозрителен.

“Братята от организацията направиха молитва за мир на душата му и го обявиха за мъченик. Ако беше жив, щеше да даде знак”, каза още шейх Бакри. Българските служби за сигурност се притеснили и от други тези и формулировки, лансирани в интервюто на салафитския проповедник. Той твърди, че бил приятно изненадан от атентата в Бургас и според него подобни удари са напълно оправдани.

“Заради войските си в Ирак и Афганистан и заради военното си сътрудничество с Израел България е законна цел и ние смятаме, че могат да бъдат извършвани атентати в сърцето на България, както и в Румъния и други страни", казва Омар Бакри.

related

Свят 6345606853580339618

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item