stoineff

Разбиха група от телефонни измамници

Телефонни измамници
Телефонни измамници

На влизане в гр. Левски откъм с. Летница, в лек автомобил са задържани три извършители на повече от 15 измами и опити за измами на стойност няколко десетки хиляди лева. 

Изяснено е че са действали на територията на Благоевградска, Кюстендилска област и в столицата. Двама от задържаните са с богато криминално минало. И.И. на 30 години от Левски е проявен за престъпления по чл. 209-210 с 8 телефонни измами в София през 2011 г., при които са придобити над 8000 лева и по чл. 227 от НК (недобросъвестна конкуренция). Той е бил вече задържан при операция на Главна дирекция „Национална полиция”, проведена на 20 май 2011 година в град Левски.
А.А.-Гюлбер на 38 години също от Левски е познат на МВР за престъпления по чл. 194, ал. 1 (кражба), чл. 339 (придобиване и държане на оръжие и боеприпаси без разрешително) и чл. 209 (измама) от НК. Осъждан е за измами и има три присъди за периода 2008-2009г. Осъждан е и за придобиване и държане на оръжие и боеприпаси без разрешително, вещно укривателство и съзнателно неплащане на издръжка. Третият от групата е В.И. от Троян.
При процесуалните действия са намерени и иззети седем мобилни телефони, седем SIM-карти, пластики за SIM-карти и други.
Измамниците използвали следната схема: звънят на случайно избран телефонен номер и под предлог за пострадал близък, нуждаещ се спешно от пари за хирургическа операция, присвояват от роднините различни суми пари и/или златни накити. Друга схема, използвана от групата,е пътен инцидент с пострадало дете, причинен от близък/роднина и предоставяне на пари за прекратяване на наказателното преследване, съобщи главен инспектор Златка Падинкова, началник на сектор “Престъпления против собствеността” в Главна дирекция „Национална полиция”. Според нея телефонните измами се разследват трудно, тъй като няма пряк контакт между жертва и извършител, а се използват посредници за прибиране на парите. В много случаи до самото задържане на извършителите ние не знаем кои са те, кой реално стои зад телефона, обясни Падинкова.

Характерното при този вид измами е, че извършителите звънят на случайно избрани стационарни телефонни номера и поддържат почти непрекъснат контакт с жертвите, като така не им позволяват да се свържат с техните близки.

Схемите, които използват телефонните измамници се модифицират, заяви главен комисар Ангел Антонов. Напоследък наблюдаваме, че те извършват престъплението вече в движение от автомобил, за да не могат да бъдат лесно локализирани от нас, уточни той.
Конкретно при случая в Левски, от извършването до задържането на тримата измина около месец, съобщи комисар Георги Джоглев, директор на ОДМВР Кюстендил. Той разясни, че жертва на една от измамите е жена от Кочериново, на която били отнети 1500 лева. В резултат на бързите и координирани действия на полицията е бил заловен преносителят на парите и те са върнати на пострадалата. По случая е образувано досъдебно производство. Извършителите са задържани в поделение на МВР за срок до 24 часа.

related

България 899833106875334130

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item