stoineff

В България вече спестяващите ще бъдат наказвани с данък


Дянков иска да наложи данък на спестяванията
Дянков иска да обложи с данък спестяванията


В България вече спестяващите ще бъдат наказвани с данък.

 Ефект на това за хазната се очаква да е приблизително 120 млн. лева според Дянков.Друг довод на "Финансовия гуру" за въвеждането на данъка е, че не повече 10 % от хората в България имат депозити над 20 000 лева. (Защо ли?) Ето и новината:

С 10% ще се облагат лихвите по депозитите на физическите лица от 2013 г., съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след днешното заседание на правителството.

Това решение събуди доста въпроси, размисли и страсти.

Въпрос №1 : Лява, или дясна политика е да се обложи печалбата от лихвите? Ако приемем, че хората които спестяват са богати, а останалите бедни това е типично левичарски ход. Да се вземе от богатите и да се даде на бедните. От друга страна е и натискът върху малкия и среден бизнес, чиито представители основно спестяват, в момент на криза, тъй като не виждат сигурност в политическата обстановка. За да бъде десен ход би трябвало малкия и среден бизнес да бъде насърчен, а не принуждаван с репресивни мерки, каквато в случая е тази.

Въпрос №2 Разходите по кредитите ще бъдат ли признати за разход на физическите лица и ще бъде ли увеличена облагаемата данъчна основа по ЗОДФЛ, съгласно кредитите?

Въпрос №3 Въпреки рецесията и свитото потребление в България продължава стопиране увеличенята на пенсии и заплати, непрекъснато се увеличават цените на тока, горивата, храните, лекарствата и стоките от първа необходимост - което пра инфлацията в България е факт макар и непризнат от социологическите проучвания. Въвеждането на данък върху депозитите ще обезцени още повече спестените пари. Как ще бъдат обезщетени хората спрямо инфлацията? Като и сега при годишна инфлация 6-7 % (реално), получават годишна лихва от максимум 4-5 %. Дори и сега парите на хората в банките се обезценяват макар и по - бавно.

Въпрос №4 Какво ще се случи, ако хората, които имат депозити в банките решат, че искат да ги изтеглят от банките и да ги държат в злато, или диаманти например и отново не инвестират средствата.

Мога да продължа с въпросите до безкрай. Истината е, че парите, които в момента отлежават в банките е нужно да бъдат разумно инвестирани в икономиката на България, което да доведе до повишаване на потреблението. Данък на спестяванията е някаква социално - популистична, а не мярка, която да подтикне хората с пари да инвестират, напротив тя ще накара просто хората да търсят алтернатива на спестяванията в банки и изтегляне на огромни капитали, което ще наруши крехкото ни банково равновесие.

Искрено се надявам и това изявление на вицепремиера да е предпоследно както тези за АЕЦ Белене, промените в Закона за здравето, касащи тютюнопушенето, ПРОЕКТО ЗАКОНА ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ и много други решения на това правителство.

А сега да видим кой ще "пострада" от данъка върху лихвите на депозитите. Вижте графиката отдолу.

Богати ли са българите?

Данните за депозитите са от юни 2012 г. Всеки средноинтелегентен (да не кажа тъп) може да се досети, чии са депозитите в графите от 100 000 до 200 000 от 200 000 до 500 000, от 500 000 до милион и тези с над 1 000 000 . Да това са корпоративни сметки, които са депозирали физически лица (колко странно, нали?).. 75 % от хората, които имат депозити притежават пък завидните 3 % от общо спестените... Сега остава да изброим поименно хората с големите депозити.

Мислите ли, че през 2013 г. техните лихви по депозитите ще бъдат обложени с въпросния данък? Аз не мисля. Парите в последните 5 графи ще бъдат изтеглени от банките и ще бъдат инвестирани, някъде и в нещо, с по - висока доходност ... останалите 3 % да му мислят, как ще си плащат данъците, а банките да мислят как да не фалират, след като се очаква 75 % от капиталите им да бъдат изнесени от България!

related

оПозиции 2554375293227809689

Публикуване на коментар

  1. Така ще е, че и по зле ще става. За българина е важно да може да си пуши навсякъде и да си пече колкото си иска ракийка, че да може после и да искара некой лев отгоре. Дребни неща занимават бедната ни душица. Това е робското мислене. Няма значение че живея като мизерник и няма какво да сложа на масата. Че шепа хора ме правят на глупак и ограбват. Важното е да си павкам където си искам и да си пека спокойно ракийката. Има нещо сериозно збъркано в тази държава и по точно в хората. Не е нормално да протестираме за такива маловажни неща, а в същото време да си затваряме очите пред безхаберието и безобразията на управниците ни.

    ОтговорИзтриване
  2. Не депозита се облага, а лихвите към депозита. Небрежно ли е допусната тази грешка по-надолу в статията не знам, но не е коректно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности извършена е корекция в текста, надявам се, че никой от челите статията досега не е бил подведен от грешката.

      Изтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item