stoineff

Да реформираш образованието е като да местиш гробище

учител

Да реформираш образованието е като да местиш гробище: първо, акцията е много непопулярна и, второ, не можеш да се надяваш на никаква подкрепа отвътре.
/Марк Твен/

Напоследък се говори все повече за реформи в образованието, за ниското качество и умения на българските учители

. Непрекъснато се противопоставят и настройват едни срещу други - учители - лекари и полиция. Непрекъснато чуваме, че лекарите в болниците убиват пациенти, учителите убиват бъдещето на децата ни, а полицаите стелят по улиците избивайки ни вместо да ни защитават. 

Това е модел на управление вече и не е изолиран случай. Хората в България се насъскват едни срещу други с цел да бъдат разделени и разединени. Предоставям ви разказа от първо лице на едно момче, вече не е ученик, което вижда по - добре от всички нас проблемите както на образованието - така и на обществото ни:

Предполагам, че би ви било интересно да прочетете и мнението на някой, който гледа нещата от първо лице (аз). 

12-ти клас съм, уча в частно училище, по мое мнение най-доброто в България за средно образование (няма да казвам кое от лични съображения). Именно поради тази причина познавам отлично и западната система на образование, и българската, с която израснах до 7-ми клас. Т.е. познавам и двете страни на монетата.

Ето защо смея да твърдя, че нашата система е пъти по-добра, и всеки път, когато някой започне да говори, че имало нужда от "модернизиране", ми става лошо. "Модернизирането" означава единствено и само "озападняване" и вкарване на нови методи, които обикновено наричат "интерактивни". Например - работа в група, дискусия, представяне на някой урок пред класа, "мозъчна атака" и т.н. Повярвайте ми, тези методи вече са ми втръснали, а най-лошото е, че се опитват да ги налагат и в държавните училища. Предполага се, че развиват умението ти да мислиш, да работиш в колектив, ала бала, но имат една обща черта - не научаваш НИЩО. Фактически, тези методи обезсмислят ролята на учителя, налага ти се да се САМОобразоваш. Знам от опит, ад е.

Не мога да разбера защо хората негодуват срещу старата система - излиза един учител пред класа и говори. Точка.

 Това е единственият начин, по който може да научиш нещо - и това знам от опит, седем години са ме образовали така и от този период имам най-добри впечатления. А за нивото на обща култура, което ти се дава, изобщо не става дума - като се сравнявам със съучениците си чужденци се чувствам просто гений. Моето послание - не пипайте системата ни!!! По повод компютъризацията и другата материална модернизация - безспорно е адски необходимо, ето там трябва да се насочат усилията.

Но същественото нещо, което изключително ме дразни, е именно това, че всеки търси проблемите на образованието в системата, базата, преподавателите и каквото там друго се сетиш.
 Никой не се замисля за учениците... Имам щастието в моето училище дисциплината да е желязна и да има безусловни регулации над отсъствия, закъснения, поведение и т.н., но знам отлично, че това е май единственото такова училище. Бил съм "на гости" в часовете на други гимназии, разказвали са ми приятели от други места, имам сума ти роднини учители и всички са на мнение - положението е плачевно. Когато един човек не знае какво иска от живота, не му пука за нищо, и е дотолкова изпаднал, че да изгнива по кафетата и да се валя пиян из канавките (защото и за такива случаи знам), няма кой да му помогне. Преди някой да ми е възразил - така е, смея да твърдя, че отлично си познавам връстниците и ги виждам какво правят. Който го отрича - сляп е. Ето тази пошлост е основният проблем на образованието. Като няма кой да им каже "овреме" за какво аджеба става дума, резултатът е трагедия.

А това, което ме докарва до ръба на търпението е, че за ниското ниво на образованието обвиняват учителите. Хубаво, има некадърни, безспорен факт, познавам безчет такива, но така е с всяка професия. Какво би помогнало диференцираното заплащане например? С какво е виновна майка ми, с 27 години трудов стаж като учител по литература, за това че малоумните й ученици ги мързи да учат и следователно поддържат нисък среден успех?!!

Просто нямам какво повече да кажа!

related

оПозиции 5836634806604225475

Публикуване на коментар

  1. Погледът е верен. Един от проблемите е слободията на учениците и липсата на права за учителите.
    Но има и други неща, които може и трябва да се променят:
    1)Да се намали натовареността на учениците. Материалът е прекалено много и се препуска през него. Учениците не могат да насмогнат и отказват да се стараят.Така унищожаваме любознателността и оставяме огромни дупки в знанията им.
    2)Голяма част от учебното съдържание е представено в учебниците на прекалено висок стил.
    3)Трябва да се разделят начален курс от прогимназиален и гимназиален. Децата се учат чрез подражание... Не само хубавите неща.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item