stoineff

Много златни накити са открити в голямата Свещарска могила

Свещарска могила


Прекрасна находка намерихме в голямата Свещарска или Омуртагова могила тази вечер - дървено сандъче с много златни накити и желязна юзда.

 Това каза за Агенция "Фокус" ст.н.с. д-р Диана Гергова от Археологическия институт с музей при БАН. „В процес на проучване сме в момента. Работим на фарове, защото утре времето ще се развали. Мястото на намирането на находката е много необичайно и бързаме да се справим преди да е заваляло”, допълни д-р Гергова. Находката е изключителна - от прекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме.

Тя е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр. Когато завършим проучването, ще можем да дадем още по-точна дата. Това е времето на апогея на Гетската държава и може да се предположи, че най-голямата, Омуртаговата могила на царския некропол на гетите, така или иначе ще ни даде интересни резултати, когато имаме средства да я проучваме. Това се случи със спонсорство, за съжаление, не със средства на държавата, уточни археологът.

„Много съм щастлива, че на 10-тата година от началото на проучването на този знаков паметник, изобщо за историята на България - която е голямата Свещарска могила, имаме толкова прекрасни резултати. Проучването продължава и в момента. Много се радвам, че показахме отново колко е голямо значението на резервата Сборяново, за който отдавна държавата не отделя никакви средства. Това е един център от световно значение във всяко едно отношение. Радвам се, че това се случи точно тази вечер, тази нощ. Сега ще работим през цялата нощ за почистване на находката, защото тя е с много дребни златни предмети", уточни д-р Диана Гергова.

related

Любопитно 3724174949287082588

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item