stoineff

Свръхнаглост и безочие с изказването си по повод обсерваторията в Рожен

Рожен

Бойко Борисов отново показа свръхнаглост и безочие с изказването си по повод обсерваторията  Рожен.


„Тя всяка година затваря и досега не е затворила. Защото не е затворила, затова не ме смущава. Всяка година ги слушам, че затварят обсерваторията. Вие не го ли пишете всяка година. Питам ви – затворила ли е досега”

Това е поредното изказване от сорта на Премира ни. Всички хора, които са работили в обсерваторията са наясно в какви мизерни условия работят учените там и непрекъснатите унижения, на които са подложени от държавния апарат.

"В края на ноември оставаме без пари. Нямаме възможност да изплащаме заплати, да си плащаме сметките и това нещо може да доведе до нейното консервиране", предупреди шефът на Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория (НАО Таню Бонев, цитиран от БГНЕС.

Въпреки че НАО има национална мисия, нейният бюджет се формира единствено от бюджета на БАН. Не достигат около 250 000 лева. Няма пари и за заплатите на специалистите, които са на ниски позиции. От посетители, които дават по 3 лева за вход приходите са 20 000 лева на година, толкова е сметката за ток за един зимен месец.

От научна гледна точка ще загубим единствената обсерватория в Югоизточна Европа, която разполага с такава техника. Ако Рожен спре да бъде финансирана, не е ясно дали тя ще може да тръгне отново, тъй като в двуметровия телескоп има техника за милиони, която трябва да бъде съхранявана при определени условия. В момента, в който токът спре и обсерваторията се консервира, тази апаратура може да се повреди необратимо.

Другото, което можем да изгубим, е нашето водещо предимство като научна нация. Днес резултатите на българските астрономи са публикувани редовно в международни издания. За последните 6-7 години от 15 до 20% от всички открити нови тела в галактиката Андромеда са дело на български учени. И в случая става въпрос само за един клон на астрономическата наука, правена в България, без да споменаваме другите открития. Едно от последните открития на НАО Рожен е например невиждана досега звезда, която изхвърля огнени топки.

Без НАО Рожен българската астрономическа наука ще отпадне, а българските астрономи ще заминат за чужбина. Подобно развитие на ситуацията ще бъде много лош сигнал към цялата българска наука. Вярно е че днес голяма част от българите живеят зле и се интересуват основно от оцеляването си. Затварянето на НАО Рожен няма да им навреди физически. Но то би им отнело нещо много повече – мечтата, че България има възможностите да гледа и изучава Вселената. Това пък каза в интервю Владимир Божилов.

related

България 2452815608856376306

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item