stoineff

Филма за Голо Бърдо – „Разбърканите нишки”

Голо Бърдо  Албания

На 12 декември, сряда, от 19.00 часа в Дома на киното е премиерата на филма за Голо Бърдо – „Разбърканите нишки”. 

„Тази област продължава да е недостатъчно позната у нас, тъй като всъщност историята й от един век насам не е свързана с България, а с Албания, на чиято територия остава след Балканските войни (1912 - 1913)” каза в интервю за Агенция „Фокус” сценаристът на филма доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН.

В последните 6 години тя като изследовател работи в Голо Бърдо, където документира традиционната култура, музика, обредност на тази общност. „Пиша, публикувам и стремежът ми е да популяризирам знанието за тези наши сънародници, с които връзката ни е била изгубена повече от 40 години – до началото на 90-те години на ХХ в. Това е и една от мисиите на този филм – докосването до едни хора, които живеят в една сурова планина, откъснати езиково, етнокултурно и териториално от своите, да надникнем в техния свят, в техния делник и празник, да проумеем какво мислят за себе си”, каза доц. д-р Тончева.

-->

related

Свят 560661709577283616

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item