stoineff

Създаване на обитаеми бази на Луната


По-нататъшното развитие на космонавтиката е свързано с Луната и създаването на нея на обитаеми бази. 

Така смята Генадий Райкунов, ръководител на института, който се занимава с разработване на концепции за космически програми на Русия. Според него, потенциалът на МКС до голяма степен е изчерпан, трябва да се гледа „по-нататък и по-високо”.

Днес МКС трудно побира оборудването за огромно количество експерименти, които се извършват на орбита. Не достигат и електрически мощности. Според Генадий Райкунов, след 2020 година трябва постепенно да се отказваме от МКС и да се прехвърляме на Луната. Там може да бъде поставен радиолокатор, много повече научни прибори. Лунните бази ще дадат опит на живот на хората на друга планета. След като се разтопи лунният лед, водата ще може да се разложи водата на кислород и водород и те да се използват като гориво за ракетните двигатели, смята ученият.

Не всички експерти са съгласни с тези планове. Формалното движение напред – от околоземна орбина на Луната, на практика ще насочи Русия към американските „Аполо” с 40-годишна давност, посочва член-кореспондентът на Руската академия за космонавтика Юрий Караш:

- Не трябва да заблуждаваме себе си и другите говорейки, че строителството на бази на Луната предполага създаването на техника, принципно отличаваща се от „аполоновата”. „Аполо-17” прекара на Луната 3 дни – това вече е база. Ако руските космонавти прекарат 10 или 20 дни, това ще бъде количество, а не качество.

Между другото, САЩ имаха намерение да се завърнат на Луната, но Барак Обама посочи новия приоритет – посещение на астероид към средата на 2020 година. На въпрос, защо астероид, за „Гласът на Русия” отговори представителят на НАСА Джон Чарлз:

- Поради определени причини ние решихме да не се връщаме на Луната. Без Луната и до полета на Марс кацане на астероид е най-оптималното изследване. Ако сега полетим на Луната, то това ще изглежда примерно, както това направихме в 1969 година.

Но експедиция към астероид по опасност е съпоставима с прелитане на Марс, защото за няколко месеца пребиваване в междупланентното пространство екипажът ще получи същата опасна доза радиация, пояснява директорът на Института за космически изследвания Лев Зельоный. Луната е повече за предпочитане:

- На Луната може да се направи убежище на дълбочина един-два метра, където космонавтите ще могат да живеят. А как да се осигури защита от радиация на астероид, не е ясно. До Луната може да се долети за 2-3 дни. Там има интересна нова физика, може би органика, пренесена от кометите. Човек има какво да прави там.

Руснаците и американците вече са избрали къде за тях е по-целесъобразно да летят на следващия след МКС етап. Но главната цел на космическите държави е една – полет към средата на века на Марс. Една страна едва ли ще се справи с тази задача, най-вероятно експедицията ще бъде многонационална.

източник : http://bulgarian.ruvr.ru
-->

related

Технологии 7405026623362501635

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item