stoineff

На 8 декември преди 32 години е убит Джон Ленън - ubiistvoto na lenun

 John Winston Ono Lennon
Джон Ленън е символ на мира и свободата в цял свят

"Животът е това, което ви се случва, докато си правите други планове"

На 8 декември преди 32 години е убит Джон Ленън. Той върви в Ню Йорк към звукозаписното студио със съпругата си Йоко Оно, когато убиецът му Марк Дейвид Чапман стреля пет пъти в него, след което изчаква полицията, като междувременно чете романа на Селинджър „Спасителят в ръжта“. Джон Ленън почива по-късно в болницата. Марк Чапман получава доживотна присъда.

Ленън е съосновател на Бийтълс и заедно с Пол Маккартни е автор на много от нейните песни. Бийтълс се разпада, а Джон продължава солово кариера, издавайки емблематични песни, като Give Peace a Chance и Imagine.

Ранни години


На 9 октомври 1940 г. в Ливърпул, Англия,в семейството на Джулия и Алфред Ленън се ражда детето Джон. По същото време над града има бомбандиравки от хитлеровата авиация. Баща му отсъства по време на раждането му, защото е на фронта. Когато Джон е 4-годишен родителите му се развеждат. Майка му не се чувства способна да се грижи за него и го поверява на леля му Мими. По-късно Ленън пише в песента Mother: Mother, you had me, But I didn't have you, I wanted you, You didn't want me… (Майко, ти ме имаше, но аз те нямах. Исках те, но ти не искаше мен…)

Детството на Джон е трудно заради отсъствието на родителите му, а строгите правила на леля му развиват неговия бунтовнически характер. В училище предпочита да рисува карикатури и да скицира. Мести се в художествено училище, а по-късно се появява и страстта му към музиката. Моли леля си за китара, но тя отказва да харчи парите си за „глупости“.

Когато е 16-годишен, Джон Ленън възстановява контакта с майка си. Учи се на банджото си и първата песен, която научава, е „That'll Be the Day“ на Бъди Холи. През 1956 г. майката му купува китара и Джон създава първата си група Дъ Куоримен заедно с приятелите си Пит Шотън, Найджъл Уали и Айвън Воугън.

На 6 юли 1957 г. Джон се запознава с Пол Маккартни по време на концерт на Дъ Куоримен. През 1958 г. Ленън пише първата си песен Hello Little Girl, която впоследствие записва с Бийтълс и е издадена в албума Anthology 1. Същата година майка му е прегазена от кола и загива.

Бийтълс


През 1960 г. Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Стюърт Сътклиф сформират група на име The Silver Beatles. Впоследствие към групата се присъединява и барабанистът Пийт Бест, с когото изнасят концерти в Хамбург, Германия. След турнето басистът Сътклиф напуска групата и Маккартни поема бас-китарата.

През 1961 г. групата дебютира с името Бийтълс (The Beatles) в ливърпулския клуб „Кавърн“. Там свирят над 300 пъти до 1963 г.

През 1962 г. Бийтълс сключват договор с Parlophone. До 1970 г. издават 12 студийни албума във Великобритания и един в САЩ.

През 1965 г. Бийтълс става първата група, изнесла концерт на стадион, пред 55 600 души в Ню Йорк. След 1966 г. групата не изнася повече концерти и се отдава на творческа дейност. Групата вече се е превърнала в световна величина.

След Бийтълс


След разпадането на Бийтълс Джон Ленън започва солова кариера. Издава осем студийни албума. Първите шест издава в периода 1970-1975 г. Участва като текстописец в песента Young Americans на Дейвид Бауи.

От 1975 до 1980 г. прекратява временно кариерата си, за да се отдаде на семейството си. Връща се към музиката през 1980 г., когато подписва договор с компанията Geffen Records.

Издава албумът Double Fantasy по-малко от месец преди смъртта си. Последният му албум е издаден четири години след смъртта му през 1984 г.

Семеен живот


Джон Ленън има два брака: със Синтия Пауъл от 1962 до 1968 г. (от който има син Джулиън) и с Йоко Оно от 1969 г. до смъртта си през 1980 г. (от който има син Шон).

Джон и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар на 20 март 1969 година. Още през медения си месец двамата се включват в редица демонстрации за мир. Замисля да напусне окончателно Бийтълс, но се въздържа да оповести това публично. Заедно с жена си се включва в поредната кампания за мир под надслова War Is Over! (If You Want It!) (войната свърши! (ако го искаш!)).

Джон напуска Великобритания в началото на 1971 година и се мести в Ню Йорк. Спорната му политическа дейност амбицира американските имиграционни власти, които отказват да издадат зелена карта на певеца. Причината е досието на Ленън, страниците на което са опетнени от присъдата от 1968 година за притежаване на марихуана. По-късно е призован да напусне страната.

Джон Ленън и Йоко Оно се разделят през 1974 г. и той отлита за Лос Анджелис, където отпразнува края на войната си с американските имиграционни власти през 1975. Върховният апелативен съд на Съединените щати отхвърля заповедта за депортиране и Джон Ленън получава зелена карта. Двамата с Йоко дълго време се опитват да имат дете. След няколко неуспешни опита на рождения ден на Джон през 1975 г. се ражда вторият му син - Шон.

Една от най-емблематичните сцени в живота му е когато със втората си съпруга Йоко Оно организира протест в леглото по време на медения си месец през 1969 г. Те канят журналисти в хотелската си стая като демонстрация на несъгласие с войната във Виетнам.

Не е чудно, че Ленън се превръща в икона на хипидвижението, а неговите песни и по-специално „All You Need Is Love" допринесоха за развитието на обществото в много страни.

Никой не може да оспори влиянието му върху музиката. Като един от основните автори на песни в "Бийтълс" заедно с Пол Маккартни, той създава много от хитовете на групата. Макар че се разпада през 1970 г., тя е продала над 1 милиард албума по света.
"Imagine" - най-популярният солов албум на Джон Ленън излиза през 1971 г.

Заглавната му песен става неофициален химн на активистите за мир по целия свят. Тя е и официалната песен на правозащитната организация "Амнести интереншънъл".



Трагичната гибел на Ленън провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят. Звездата на Бийтълс хвърля в скръб цяло поколение последователи, чиято цел е мирът на планетата. Името на Ленън е свързано колкото с музиката, толкова и със световната кауза за мир на планетата.
-->

related

Любопитно 5841427198209697432

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item