stoineff

Какво устройство е лазерът и как работи той?

Лазер
Лазерите излъчват светлина във вид на тесен сноп (светлинен лъч) с голяма яркост
Лазерът е устройство, което генерира мощен светлинен лъч. Думата "лазер" е съкратена форма на английската фраза "усилване на светлината чрез стимулирано излъчване."

Лазерите излъчват светлина във вид на тесен сноп (светлинен лъч) с голяма яркост. Докато светлината на крушката се разпространява във всички посоки и съдържа различни различни дължини на вълните, лазерната светлина съдържа само една дължина на вълната, или един цвят (монохроматична светлина). Освен това с увеличаване на разстоянието от източника обикновената светлина се разпръсква и постепенно отслабва, докато лазерната светлина не отслабва и може да измине хиляди километри като много тесен насочен сноп.

Рубинови и газови лазери

Най-разпространеният вид лазери генерира сноп от червена светлина. Това е така нареченият рубинов лазер, в който има червен кристал във формата на пръчка. Рубиновите лазери излъчват отделни импулси от светлина с голяма мощност. Газовите лазери излъчват непрекъснат поток от светлина. При тях се използват оцветени течности, или газове, а не кристали. Лазерите с оцветени течности се наричат цветни лазери.

Приложение на лазерния лъч

Лазерните снопове от светлина са тесни и мощни, затова намират многобройни приложения в бизнеса. Например лазерни лъчи с малка мощност могат да се насочват и отразяват от повърхността на различни предмети с цел да се определи дали те са тъмни или светли, гладки или грапави, неподвижни или трептящи. Лазерите се използват в магазините, за да различават кодовете на цените върху продуктите. Те регистрират вдлъбнатините (ямките) върху компактдисковете, или следят вибрациите на машините. Тъй като лазерните лъчи са съвършено прави, те могат да се използват като отвеси и невилири по строежите, улеснявайки изграждането на стените и подовете. Лазерните лъчи с голяма мощност притежават достатъчно енергия и могат да пробиват точно отвърстия в твърди метали. Те се използват за изрязване на прецизни части на машини, или пък за кроене на дрехи. Лазерните лъчи могат да заместят хирургичния нож в сложни операции, например на окото. Една от най-интересните бизнес идеи за приложения на лазерите е холограмата, триизмерен образ на предмет, получен чрез сканиране на лазерния лъч по повърхността му.

Вътрешността на рубиновия лазер

Пръчката от изкуствен рубин се използва като източник на лазерни лъчи. Мощната лампа, насочена към рубиновия кристал възбужда неговите атоми, придавайки им енергия и кристалът започва да излъчва светлина. Тази светлина се отразява многократно между двете огледала, докато светлинните лъчи станат кохерентни (с еднаква дължина на вълната). Светлината излиза през малко отворче в едно от огледалата във формата на тесен лазерен сноп (лазерен лъч), който може да бъде фокусиран.+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Технологии 586587216416677841

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item