stoineff

Банков обир в Бургас

Снимка: Архив Обраха Пощенска банка Бургас

Между 30 000 и 40 000 лева е открадната сума от банковия клон в Бургас. 

Това съобщи за Агенция "Фокус" директорът на ОДМВР Бургас Милен Димитров. Около 19,30 часа снощи е извършено нападение в помещение на Пощенска банка на ул. „Славянска” 67 в Бургас.

Извършителите на обира са или двама, или трима. Те са били маскирани, но до момента няма данни да са били въоръжени. В момента продължават разпитите на свиделите на банковия обир. От първоначалния анализ на данните по случая се налага извода, че извършителите са разполагали с точна информация за организацията на работа в банката.

Около 19.30 ч. снощи е получено съобщение за проникване в клон на „Общинска банка”, разположен на бургаската улица „Славянска” № 67 – установено е, че в банката се намирал неутрализан служител от частната охранителна фирма, който заел поста ”жива охрана” във вечерните часове, след приключване на работния ден. Мъжът бил завързан за стол, но не е получил сериозни наранявания. От нападението не са пострадали и други лица.

Констатирано е, че в банката е проникнато, чрез отключване на врата в сервизно помещение, като по първоначални данни в сградата са влезли трима маскирани извършители. Нападението е осъществено непосредствено след отчитане на инкасо – сума в размер на 30 000 – 40 000 лв. дневен оборот на общинската фирма превозвач – „Бургасбус”. Част от сумата е отнета от извършителите, като предстои уточняването на точния й размер.

Незабавно към мястото на инцидента се отправили полицейски екипи, както и ръководството на банката и отговорник „Операции” / главния счетоводител/. Установено е, че няма нарушения целостта на банковия и гражданския трезор, като всички съхранявани в сейфовете суми и ценности са налични.

Към момента се извършват процесуално-следствени действия / огледи, разпити на очевидци, назначаване на експертизи, установяване и преглед на записи от охранителни камери около банката и района на местопроизшествието/.

Работата по случая продължава от служители на сектор „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Първо Районно управление „Полиция” – Бургас.
Общинска банка е възстановила откраднатите пари на общинския превозвач „Бургасбус”, каза за Радио „Фокус” Бургас управителят на превозвача Петко Драгнев след проведен от него разговор с шефа на банката, който го е уверил в това. По счетоводни данни на превозвача открадната сума е малко над 38 хил. лева. Това са пари, внесени за деня от инкасо фирмата, която обслужва „Бургасбус”.

„Това не е проблем на „Бургасбус”, защото парите не са откраднати от нас, а липсват, след като са влезли в банката. Разговарях с шефа на банката и по никакъв начин и това няма да се отрази на работата ни. С банката работим от 2001 г. и до този момент проблем не сме имали. Предполагам, че и за в бъдеще ще работим коректно. С инкасо фирмата работим от 1998 г. и с тях също нямаме никакви проблеми, така че компетентните органи би трябвало да си свършат работата и да кажат къде е проблемът”, каза Драгнев. В договора с Общинска банка има клауза за възстановяване на сумата.

Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева, заяви, че обирджиите вероятно са близки до служители в банковия клон.


  „Мъжът бил вързан за стол, но не е получил сериозни наранявания като по неговите думи нападателите са били трима маскирани, които са проникнали чрез отключване на врата в сервизно помещение. Нападението е осъществено непосредствено след отчитане на инкасо сума в размер на 30-40 хиляди лева, която е представлявала дневния оборот на общинската фирма превозвач „Бургасбус”, като това навежда на мисълта, че извършителите са разполагали с точна информация за организацията на работа на банката и вероятно се касае за близки до служители в банковия клон”, посочи тя.

 „В процес на уточняване е точната сума на обира, тъй като към на мястото на инцидента, след получаване на сигнала, са се отправили освен полицейските екипи и ръководството на банката, както и главният счетоводител. От инцидента няма пострадали. Не е нарушен целостта на банковия и граждански трезор и всички съхранявани в сейфовете суми и ценности са налични. Това е от особено значение, защото в късните часове, малко преди полунощ, към клона на общинска банка започнаха да се стичат хора, които съхраняват в сейфовете суми и ценности и бяха притеснени дали те не са станали обект на кражба. Хората обаче са успокоени лично от комисар Милен Димитров, който ръководеше операцията на служителите от сектор „Криминална полиция”, каза още Рандева.

 ”Към момента са извършени множество процесуално-следствени действия, огледи, разпити на очевидци, назначаване на експертизи, иззети и прегледани са запасите на охранителните камери в района около банката, както и на самото местопроизшествие. Работата продължава и през днешния ден, и се надявам в най-кратък период от време да можем да се похвалим и с положителен резултат по отношение установяване на самоличността на извършителите на обира”, посочи говорителят на ОД на МВР - Бургас. От полицията на този етап се въздържат да дадат информация дали грабителите са били въоръжени. „Към момента основно можем да оперираме с думите на живата охрана. Той в момента е в силен емоционален шок и това е съвсем обяснимо”, допълни Рандева. Думите му са подкрепени от камерите. Към охранителя не е подходено агресивно и нападателите не са имали намерение да го наранят. „Просто са успели своевременно да го преведат в безпомощно състояние и по този начин да го неутрализират като евентуален човек, който би могъл да даде отпор на нападението”, посочи тя. Продължават и разпитите. „Има хора, които се обаждат по телефона, които считат, че в дни, предхождащи нападението, са видели нещо съмнително, хора, които са оглеждали банката. Те също се разпитват от полицейските служители, защото в една такава ситуация дори и минимална информация може да бъде изключително полезна за разкриване на самоличността на извършителите”, обясни Рандева.
източник: Фокус
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

криминални 1768387987697211444

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item