stoineff

България в политическа криза

Георги Марков
Георги Марков
София. България навлиза в перманентна политическа криза, която няма да реши основния проблем в момента – социалния. Това каза пред Радио „Фокус” бившият конституционен съдия Георги Марков.

Той допълни, че при положение, че парламентът приеме оставката на министър-председателя, влиза в действие един конституционен механизъм, според който държавният глава започва преговори и разговори с парламентарните групи, като така е по Конституция, най-напред с най-голямата – ГЕРБ, за излъчване на министър-председател.

„При положение, че ГЕРБ откаже, което е очевидно, Конституцията задължава президента да води разговори с втората по големина парламентарна група – БСП. Ако тя предложи кандидат за премиер, има 7-дневен срок да предложи правителство. Но вероятно, както чувам, и БСП ще се откаже от мандат. И остава третата част от рулетката, в която президентът е вече суверенен, той може по своя преценка да възложи на някоя от останалите парламентарни групи, не обезателно третата най-голяма, да направи опит да състави правителство. Ако и това не стане, тогава парламентът ще бъде разпуснат от държавния глава, със същия указ ще бъдат насрочени нови избори. И той ще състави и ще назначи, по-скоро, служебен кабинет”, каза още Георги Марков.

Той допълни, че България е много близко до третия поред служебен кабинет. Според бившия конституционен съдия, този служебен кабинет ще е доста по-дълъг, отколкото предишните два служебни кабинета.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 9008857965185235251

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item