stoineff

Атентат пред посолството на САЩ в Турция

Американското посолство в Турция - Атентат
Полицията блокира улицата след ататнтата пред посолството на САЩ в Турция Снимка Ройтерс

Анкара. Бомба избуха пред посолството на САЩ в Анкара, двама души са загинали, има и ранени, предадоха световните агенции. По първоначални данни атентаторът е Ecevit Canli (ECEVİT ŞANLI) 


Нападателят е взривил експлозиви, пристегнати към тялото, след като влязъл в сградата на сградата на посолство. Взривът е чут на няколко километра. Долната част на краката и други човешки останки са разпилени на улицата. - Съобщава Ройтерс

Тежко ранена е журналистката Дидем Тунджай, която се е намирала в района на атентата. Има още един леко ранен, той е получил медицинска помощ на място.

ECEVİT ŞANLI
Атентаторът ECEVİT ŞANLI(Ecevit Canli)
Турските медии съобщават,че са идентифицирали атентатора от DHKP-C Еджевит Санли (Ecevit Canli, ECEVİT ŞANLI), който е участвал в нападения срещу полицейски участък и военен колеж в Истанбул през 1997.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че атентаторът е бил член на Освобождението на Революционна народна партия-Фронт (DHKP-C), крайно лява групировка, която е антиамерикански и антинатовски настроена и е обявена за терористична организация от Вашингтон.

Взривът е станал около13,30 часа до охраняваната врата на посолството. На мястото веднага са пристигнали пожарна, линейки и полиция.

Според полицията взривът е причинен от камикадзе, съобщава БиБиСи. Открити са двама загинали, все още не е ясен броят на ранените.

Turkish police forensic experts inspect the site after an explosion at the entrance of the U.S. embassy in Ankara February 1, 2013.
Турски спецчасти пред посолството на САЩ в Анкара Турция, снимка: Ройтерс


Няма пострадали българи при взрива в Анкара, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Сградата на посолството ни в Труция, която се намира недалече от мястото на взрива, също не е пострадала.


Атентаторът ECEVİT ŞANLI е  на около 30-годишна възраст. Той е използвал пластични експлозиви при атаката. Прекарал известно време в затвора по обвинения, свързани с терористична дейност.

След атаката консулството на САЩ в Истанбул предупреди американските граждани да не посещават американските дипломатически мисии в Турция до ново нареждане след самоубийствената атака срещу посолството в Анкара.
„Държавният департамент съветва американските граждани, които ще пътуват до Турция или които живеят в страната, да бъдат нащрек за потенциално насилие, да не посещават районите, в които е имало вълнения и да избягват демонстрации и големи събирания от хора”, се посочва в съобщение на консулството в Истанбул.
От своя страна, посолството на Италия в Турция засили мерките си за сигурност. Посолствата на други страни в турската столица също засилват своята охрана.


+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 6333940696598351655

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item