stoineff

Цветан Цветанов коментира документите на досието Буда

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов коментира документите на досието "Буда"

Няма човек, който да изнудва или да държи в зависимост премиера на страната. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с новоизлезлите документи за „Буда". Думите му са подкрепени от факта, че Бойко Борисов се обърна с молба да бъде разсекретено всичко това и да бъдат декласифицирани съгласно българското законодателство материалите от първите публикации.

Вътрешният министър допълни, че премиерът е доказал това и с управленческия си подход, и с всичко това, което е реализирал през последните години, участвайки в политиката на България.

„Смятам, че беше даден отговор на всички тези публикации и спекулации, които излязоха в публичното пространство, лично от премиера Бойко Борисов. В България през всичките тези години не са малко лицата, които са се възползвали от реализирането на подобни сценарии с използването на материали или фалшифицирането на материали, за да може в действителност да държат в зависимост когото и да било и той да бъде послушен", каза още министър Цветан Цветанов.

Бивш вътрешен министър говореше с подробности за материалите по делото „Буда", припомни той. При положение, че по никакъв начин не фигурира в картона, че е ползвано това дело от него, означава, че някои са се възползвали от позицията, която са заемали в държавата, за да боравят с класифицирана информация и след това да се подготвят, за да могат да я разпространяват или да я фабрикуват в удобна за тях позиция.

„Аз съм бил 18 години служител на МВР. Всеки един служител на МВР и на Министерство на отбраната има своето лично кадрово дело. Когато ти си служител, то е в съответната картотека на съответната служба, в която ти си служител. Когато напуснеш системата, това дело се архивира и се изпраща в архив. То може да бъде поискано и да бъде ползвано, когато отново ставаш кандидат за работа на МВР и когато трябва да преминеш всички процедури за изучаване. Направих си труда да се поинтересувам от директора на човешки ресурси дали някой в периода, в който напуснах МВР от октомври 2005 г., е ползвал моето лично кадрово дело", заяви Цветанов. „Оказа се, че 2006 г., когато започнахме да говорим за създаването на политическия проект ГЕРБ, когато бях заместник-кмет на София, моето лично кадрово дело е било поискано и е било взето от директора на дирекция „Човешки ресурси". Тогава министър на вътрешните работи беше Румен Петков. Април 2009 г., когато бяхме три месеца преди провеждането на редовните парламентарни избори, моето лично кадрово дело отново е поискано и е разглеждано явно, може би, от министъра на вътрешните работи тогава - Михаил Миков", каза още Цветан Цветанов.

„Всичко това е правено, за да може под някаква форма да се фабрикува нещо, което да бъде ползвано в публичното пространство за дискредитиране на политически опонент, защото в България за голямо съжаление през всички години и предстоящи месеци за подготовка за парламентарни избори излизат на дневен ред или досиета, или архивни материали, за да може да няма политическо говорене за реални политики, които трябва да се направят. Когато нямаш политически аргументи, когато нямаш политически управленски програми, ти минаваш в лично настъпление към съответния политически опонент. Това е стил, който сме наблюдавали през всичките години в България", заяви министър Цветанов.

Във връзка с нов изнесен материал по темата „Буда", Цветанов каза, че не може да коментира нещо, което не е видял. "Колегите ще видят дали подобен архивен материал съществува, защото оттук нататък ще бъдем в постоянно тиражиране на информации, които по никакъв начин може би не кореспондират с действителността, няма може би такива материали, които да се намират в МВР, но е съвсем нормално и разбираемо, че те могат да бъдат фалшифицирани и пускани в публичното пространство", посочи вицепремиерът Цветан Цветанов.

„Нека си припомним какво беше отношението на бившия министър-председател, който не успя да съхрани по надлежния ред секретни материали, които в немалката си част излязоха през медиите, други не можаха да бъдат открити. Това бяха секретни материали и никой не понесе никаква отговорност за това, което е направил", заяви Цветанов.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 4801071613631152086

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item