stoineff

Яне Янев със заплата 7000 лв. месечно?

Яне Янев
Тази сутрин в ефира на БТВ избухна един скандал между Яне Янев и водещите на предаването  Ани Цолова и Виктор Николаев. Яне Янев се включи в ефир и опита да критикува водещата, което провокира въпроса за заплататата му. На въпроса дали е сключил договор сам със себе си, като лидер на РЗС и е опреледелил заплата от 7000 лв. месечно Яне Янев отговори с въпрос: "„Вие, г-н Виктор Николаев колко пари получавате?".

Двамата водещи задружно се измъкнаха от въпроса за техните заплати, като обясниха, че работят в частна медия и не получават заплата от бюджета и данъкоплатците. Според Янев обаче те са "модератори на общественото мнение" и е необходимо да се знае, колко пари получават.

Така кавгата остави повече въпроси отколкото отговори, а дали промените в Закона за публичност на доходите ще доведат до позитивни промени предстои да видим.

Яне Янев започна да отстъпва днес от позициите си за поправките в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Проектът мина на първо четене с гласовете основно на ГЕРБ с уговорката, че до второ четене "ще се изгладят някои недоразумения в него".

В проекта на нормативния акт, както и в неговото име бяха включени "обществените длъжности" и така на практика учредители и членове на управителните тела на неправителствени организации също трябваше да декларират имуществото си.

Първоначалният вариант на проектопромените предвиждаше доходите си пред Сметната палата да обявяват редица групи лица на ръководни длъжности - включително на шефовете в ЕРП и кандидат-депутати. Записано бе, че декларации подават и членовете на управителните органи на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Депутатите на Янев обаче днес внесоха изменение между двете четения на законопроекта, който беше гласуван скоростно в четвъртък, с което на задължително публикуване подлежи имуществото на представителите на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, които през предходната година обаче са били финансирани с публични средства или със средства по програми на Европейския съюз.

На поправките "Янев" реагираха от неправителствения сектор, като поискаха те да не се приемат.

"Почти всички членове на управителните съвети на неправителствените организации работят на доброволни начала, а изискването за публичност на имуществото на лица, които не заемат висши държавни длъжности, нарушава и много международни актове", заявиха от неправителствените организации.

"Изпратили сме писма до председателя на парламента Цецка Цачева и до парламентарните групи с искане този законопроект да не се гласува в оставащото време на 41 Народно събрание, най-малкото защото не са спазени законовите процедури за обсъждане на текстовете", заяви Любен Панов от Български център за нестопанско право. Ако все пак законопроектът бъде приет, ще настояваме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето, добави той.

Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда отбеляза, че от години е готов законопроект за доброволчеството, който не се приема, а сега се предлага законопроект, който ще затрудни допълнително действията на неправителствения сектор.

Според някои от представителите на НПО  предлаганите от Яне Янев  текстове може да доведат до отстраняване на граждански организации от участие в обществения и политическия живот на страната.


+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 3157052798216861519

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item