stoineff

За смъртта на Боряна Бенева и разрушенията в Габрово

Боряна Бенева на 34 години от Габрово е загиналата вчера жена при бурята в Габрово. Там вятърът достигна скорост 120 км/ч и в града беше обявено бедствено положение

Бенева е имала 9-годишно дете, а роднини и близки са в шок от трагичната новина. Хората в Габрово са н силен стрес и се притесняват ураганът и силния вятър от четвъртък срещу петък през нощта да не се повтори отново.

"Слава Богу, че има толкова малко пострадали, защото беше страшно и очаквахме още по-голяма трагедия", коментира д-р Нели Савчева, директор на МБАЛ-Габрово. Тя обясни, че в болницата са постъпили общо 10 човека, като 8 от тях са освободени за домашно лечение с различни охлузни наранявания, а двама са оставени, тъй като има жена с прорезни рани от паднало стъкло и мъж със счупена ръка.

Платна от скелето, които са полетели
и убили Бенева
Трагедията с Боряна Бенева се е случила докато минавала на метри от ремонтираща се висока сграда в града, чиито платна от скелето са полетели във въздуха следствие на силния вятър. Едно от платната буквално се е забило в нея като я строполило на земята и я е притиснало. Жената е загинала на място. Тя е от намиращото се на 3 километра от града село Жълтеш, където живее с мъж на семейни начала. Майка й Маргарита е в шок, а свекърва й Галя Иванова работи като медицинска сестра в хирургията към местната болница. Колегите й разказаха, че е много стриктен служител и дори в злополучната нощ е била дежурна. Едва на сутринта е научила от новините, че бъдещата й снаха е загинала.

Кметът на града Таня Христова обясни, че нанесените щети са за милиони. Пострадали са общо 65 села и 3 квартала на Габрово като най-тежко е положението в селата Борлян, Жълтеш и Ветрово, където има отнесени покриви и паднали комини. В Габрово по улиците има изпопадали множество дървета, изпочупени са витрините на магазините, включително прозорците на общината, а по 100 кв.метра от покривите на болницата и църквата "Света Троица" липсват.

Партньор и приятел на "Интервю" Димитър Бенев - Любезно ни предостави снимки от Габрово, които много точно изобразяват мащабите на бедствието и щетите, които са нанесени от ураганния вятър:

Дърво в Габрово снимка
Изкоренено дърво в Габрово

Изкоренени и повелени дървета в Габорово - Снимки





Счупено Дърво в Габрово

Дърво прерперечи пътя в Габрово


Огромни дървета изтръгнати с корените в Габрово

Изтръгнато от корените дърво
Дърво изтръгнато с корените в Габрово


Изпотрошена от паднали клони будка в Габрово
Изпотрошена от паднали клони будка в Габрово

Изкоренено от бурята дърво в Габрово
Изкоренено от бурята дърво в Габрово

Ламарина
Ламарина в клоните на дървото


Спешната линия 112 буквално е прегряла, като подадените сигнали са над 130 само за първите няколко часа от урагана. Очакват се проблеми с водоподаването, тъй като токът на града все още не е напълно осигурен от енергото, тъй като освен поражения по електропреносната мрежа са нанесени сериозни щети върху две от подстанциите, както и върху самата сграда на енергото. Таня Христова обясни, че всеки от пострадалите граждани ще получи по 325 лева еднократна помощ.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Регионални 681352065726571513

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item